Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трети опит за продажба на хотел Луна

Търговете за нови имоти сякаш слънчасаха. Въпреки че интересни оферти не липсват. Но повечето от тях са все на стари познайници. Друга тяхна особеност е, че става дума все за имоти, които са между първите пет по големина на стартовата им цена.


На дневен ред - с трети опит за първа продажба например е луксозният хотел Луна в курортния комплекс Златни пясъци. Няма грешка в изречението - тя си остава все още първа, защото процедурата не е приключила нито веднъж. От средата на октомври 2011-а до края на юли 2012-а това е третата обява за публична продажба на въпросния имот. Досегашните две са провалени, но не защото не са се явили купувачи, а тъй като съдът ги е прекъснал, преди да изтече крайният срок за събиране на офертите. Затова и третата обява е за... първа публична продан. А при това положение няма правно основание да бъде намалена първоначалната цена.


Кредитор при изграждането на хотела и притежател на ипотеката върху него е СИБАНК, а според служителите й интерес към имота не липсва. Но и при първия, и при втория търг в едномесечния период от пускането на обявата до отварянето на офертите Варненският окръжен съд спира процедурата. Причината е официалният протест на собствениците, които са заложили множество бомби със закъснител. Това бе потвърдено и от съдия-изпълнителя Надежда Денчева. По думите й последният търг, който бе обявен през април 2012-а, е отменен с решение на съда, защото старите собственици били апортирали хотела в капитала на прясно учредена фирма. По тази причина сега е насрочен нов търг. Но нека караме поред.


Когато през октомври 2011-а хотелът бе обявен за пръв път за публична продан, той бе притежание на фирмата Луна - Златни пясъци ЕАД. Неин едноличен собственик бе Триумф Тур ООД, в която съдружници са Запрян Гайдаджиев, Веселин Даскалов и Тодор Петров. Веднага след обявяването на първия търг


Луна - Златни пясъци ЕАД е преструктурирана

на Луна - Златни пясъци АД, за да може в дружеството да влезе нов акционер - Чавдар Савов. Заради тази трансформация търгът е спрян. Но се оказва, че освен СИБАНК, в чиято полза е ипотекиран хотелът, има и друг кредитор. От Търговския регистър се вижда, че още преди година дружеството е било заложено като предприятие пред регистрираната в Панама фирма Терикс Корп, която му е предоставила финансиране за 1.45 млн. евро.


Вторият търг отново е провален - отново заради капиталови гимнастики. По това време хотелът вече е собственост не на Луна - Златни пясъци АД, а на Луна 20. Оценката, по която той е апортиран в капитала на това дружество, е 9.16 млн. лева. Разликата между тази цена и цената, поискана от съдия-изпълнителя на търга - 20.81 млн. лв., е огромна. Именно с тази апортна вноска Луна - Златни пясъци учредява Луна 20 ЕАД. И почти веднага след това, Луна - Златни пясъци продава дяловете си в Луна 20 на Мартрейд - М ЕООД. Едноличното дружество с ограничена отговорност е собственост на Искрен Иванов, за който няма данни да развива други бизнеси. Според служители на СИБАНК всички тези прехвърляния се правят с цел да се блокират търговете за публична продажби.


Предстоящият трети търг за хотел Луна ще започне с първоначална цена от 20.9 млн. лв., а оферти се приемат до 16 август. Но няма да е изненада през оставащите десетина дни съдът отново да спре търговата процедура. И тогава продажбата на хотела ще чака четвърти опит.


И докато собствениците на прословутия хотел Луна прилагат всички възможни законови хватки, за да го спасят от продажба, варненската фабрика


Ани просто не може да си намери купувач

Заводът за производство на хляб и тестени изделия е собственост на едноименното дружество с ограничена отговорност. Първоначалната цена, от която започва наддаването, е 5.4 млн. лева. С част от парите трябва да се погаси дългът на фирмата от 810 хил. евро към ПроКредит Банк. В сравнение с първия търг, който бе през май 2011-а, имотът, образно казано, е поевтинял с 4.4 млн. лева. Всъщност това е ценовото измерение на кризата, която не подминава и производството на хляб, който би трябвало да се продава дори и когато приходите на населението намаляват. Кандидати за фабрика Ани засега все едно няма.


ОББ продължава да се бори

с Интер Булгериън Пропъртис Силвър и с проблема около жилищния й комплекс в местността Манастирски ливади. Както пише съдия-изпълнителят Биляна Богданова, след четири проведени процедури, които са обявени за нестанали, имотът е преоценен на 5.27 млн. лв., а наддаването на поредния пети търг ще започне от 3.95 млн. лева. Тук става дума за една много дълга и нечиста история, в чиято основа стои Жорж Фади Башур, бившият собственик на веригата от предприемачески дружества под наименование Интер Булгериън Пропърти. Той бе сключил сделка със северноирландската компания Екуипмънт Сейлс, представляваща британски граждани, които желаят да придобият жилищни имоти в чужбина. Българският предприемач така и не е успял да довърши сградите до ключ. Ирландците обаче доказали в българския съд, че са финансирали изграждането на комплекса с 3 млн. лв., и получили изпълнителен лист срещу инвеститора. На негова основа е обявен търг за жилищния комплекс с първоначална цена 7.7 млн. лева. След неуспеха му ОББ взе нещата в свои ръце и следващите търгове бяха обявени по нейно искане. Но и това, както се вижда, засега не носи успех.


Нов, но не по-малко интересен е случаят с


голяма офис сграда на пъпа на София

Имотът е на бул. Патриарх Евтимий 'b949 и е собственост на Алфа Пропъртис ЕООД. Ипотеката е в полза не само на българския кредитор на строежа Юробанк И Еф Джи България, но и на люксембургската структура на фамилията Лацис - И Еф Джи Прайвит Банк. Първоначалната цена, от която ще започне наддаването, е 6.84 млн. лв., но ще е цяло чудо, ако при тази сума се появи купувач.


Строителството на офис центъра започва в края на строителната еуфория и кризата е хванала собственика му в крачка. Като се има предвид местоположението му, не е чудно, че банката го е кредитирала. Впрочем както много други финансови институции, и Юробанк И Еф Джи България се е поувлякла във финансирането на бизнеса с имоти, което стовари на гърба й немалко и обезпечени, но и необслужвани кредити. Част от тези обезпечения мениджмънтът й успя да реализира. Даже банката да настани централата си именно в имот, който придоби срещу проблемен кредит. Но не всички ипотеки могат да бъдат осребрени по подобен щастлив начин. Точно това е най-вече проблемът на всички кредитни институции. Ще припомним, че преди няколко години вестник БАНКЕРЪ предупреди, че банките могат да се превърнат в агенции за недвижимости. За съжаление те все повече заприличват на такива.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във