Банкеръ Daily

Финансов дневник

Трансграничните плащания в евро за българи стават по-евтини

Потребителите и предприятията в държавите членки извън еврозоната ще се радват на по-евтини трансгранични плащания в евро от днес.

Европейската комисия съобщи, че чрез новите правила се гарантира, че трансграничните плащания в евро в държавите членки извън еврозоната — България, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция — ще бъдат на същата цена като вътрешните плащания. Ако например един български потребител реши да изпрати евро в чужбина, от днес той ще плаща такса, равна на таксата за кредитен превод в левове на територията на България. Това означава, че таксите за този вид плащания в евро ще бъдат или много ниски, или нулеви.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, отговарящ за „Икономика в интерес на хората“, заяви: „Тези правила ще позволят на всички наши граждани и дружества да се ползват в еднаква степен от евтини презгранични плащания в евро. Това е положителен и конкретен пример за реалните ползи, които единният пазар може да донесе за европейските потребители. Например едно семейство от Румъния, което желае да изпрати пари в евро на детето си - на обмен по програмата „Еразъм“ в Париж - вече няма да се притеснява за допълнителните разходи, тъй като ще заплаща такса, равна на таксата за вътрешна трансакция в Румъния“.

Еврокомисията ще следи отблизо прилагането на тези правила и ще поддържа тясна връзка с компетентните национални органи, за да се увери, че те се изпълняват правилно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във