Банкеръ Daily

Финансов дневник

Трайчо Трайков: Приватизацията на Общинска банка е най-правилното решение

Не ми харесва, че имаше само една оферта от финансов инвеститор - въпреки проведената от СОАПИ процедура със смислени и недискриминационни условия, затова и не участвах във второто гласуване, когато беше определен купувачът. Това, че имаше подадена само една оферта, първоначално нямаше обяснение. И все още няма обяснение. Това каза общинският съветник от Реформаторския блок Трайчо Трайков в интервю за в. "БАНКЕРЪ".

Той подчерта, че избраният купувач е инвестиционен фонд, за който са декларирани собствениците и инвеститорите в капитала без право на глас, като последните не са с безспорна репутация и няма как да се разбере дали имат неформални договорки с трети лица.

"По принцип смятам, че приватизацията на банката е най-правилното решение и като обща икономическа логика, и от гледна точка на защитата на стойността на този актив за собствениците му - гражданите на София (включително и по причини, които вероятно ще трябва да споделим по нататък във времето).", отбеляза бившият енергиен министър.

"Общинските съветници имат отговорности и права точно в този аспект, затова сме избрани. В дейността си, естествено, трябва да разчитаме, че и другите институции си вършат работата - в случая ДАНС, КЗК, КФН, но преди всичко регулаторът БНБ, която следи и единствена има право да дава разрешения кой да притежава банки в България и чрез надзора си да гарантира, че правата на депозантите, а и на акционерите са защитени.", допълни Трайков.

По думите му те имат право да изискват всякаква информация и да вземат всякакво решение, но проблемът бил в тежкото дискредитиране на БНБ след случая с КТБ. 

Трайчо Трайков сподели, че в тази връзка България трябва да се присъедини към Европейския банков надзор възможно най-скоро.

"От гледна точка на интереса и парите на хората в София и от гледна точка на ролята и функциите на Столична община това е принципно правилното решение. Кой е собственикът и има ли право да е такъв, както казах решава БНБ.", посочи Трайков.

По повод приетия на първо четене закон срещу "вторичното разграбване на КТБ" (внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид), общинският съветник каза следното: "Това, което прави впечатление в този законопроект, е, че дава възможност да се променят сделки от миналото по усмотрение, неясно обаче по какви правила и от кого. Това няма как да е индикатор за добри намерения и за добър резултат."

Според Трайчо Трайков ДПС неведнъж е подкрепяло ГЕРБ, а в случая ГЕРБ подкрепи ДПС. "Услуга за услуга, вероятно на основата и на по-дълбоки взаимни обвързаности.", отбеляза той.

Цялото интервю може да прочетете в последния брой на в. "БАНКЕРЪ"

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във