Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Товарят шофьорите и с такса "градушка"

Със закон за градушките да бъде въведено задължение регистрираните земеделци да плащат по 50 ст./дка, а застрахователите да отделят по 0.8% годишно от премийния приход по застраховката "Автокаско", което е около 5-6 млн. лв. годишно, предлага земеделското министерство. Срещу тези намерения  скочиха застрахователите, според които няма логика те да плащат подобни щети на земеделците.

Застрахователите били съгласни да правят отчисления, ако Законът за борба с градушките, който трябва да бъде гласуван в началото на новата година, въведе задължителна застраховка "Нива" за фермерите. Земеделският министър Румен Порожанов обаче е категорично против тази идея на застрахователите. Той смята, че застрахователите сами трябва да спечелят доверието на фермерите и да ги привлекат да застраховат продукцията си при тях.

Освен това с разширяването на противоградната защита ще бъдат защитени не само нивите, но и градовете. Сега при градушки, които причиняват щети по автомобилите и домовете, каквито случаи имаше през последните години, застрахователите изплащаха обезщетения за пострадалите автомобили. С разширяването на защитата, този разход ще бъде спестен на застрахователите, затова е логично да поемат част от издръжката на борбата с градушките, смята Порожанов.

Неговата амбиция е до края на януари 2019 г. Законът за градушките да мине през Министерския съвет и да бъде внесен за гласуване в парламента.

"Вноската, която залагаме от застрахователите, е между 5-6 млн. лв. годишно. Тя е за да има солидарност и да се намали вноската на земеделските производители", каза Порожанов.

Застрахователите заплашиха: "Борбата с градушките ще оскъпи имуществените застраховки". Всички имуществени застраховки ще поскъпнат, ако бъде прието да се включи и рискът "градушка". Това засяга ипотекирани апартаменти, всички общински сгради, пътища, които се застраховат, малки и средни предприятия, обяви главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова. Според нея няма да има промени при покритието по застраховката и при услугата, а ще се промени единствено стойността на полицата, тъй като част от събраните средства ще отиват за финансиране на Изпълнителната агенция "Борба с градушките".  

"Подкрепяме превенцията. Тя е основен принцип в застраховането, подкрепяме идеята държавата да инвестира средства в превенция, но нека това да става за сметка на тези, които са облагодетелствани от тази превенция. Ние сме против избрания начин на финансиране. Този модел сам по себе си е показал своята неефективност в цяла Европа", обясни Колчакова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във