Банкеръ Daily

Финансов дневник

Тотофишът - в дълбоката сянка на талончето за търкане

Бюджетът за догодина залага минимален ръст на парите от държавния хазарт

S 250 33fce570 9012 4160 b8c0 e16c099a2264
S 250 ffc760ff d791 4bad 92dd 6264a64abd9e

Големите надежди, че като се спрат талончетата за търкане на Васил Божков, ще се освободи терен за разиграване на фишовете на Българския спортен тотализатор, са излъгани. Тотофишът не може да надхвърли традиционната си привлекателност и бум от приходи и печалби няма. 

Това показва внимателният прочит на бюджета на България за догодина. В него е записано, че Министерството на младежта и спорта ще разполага с 97.6 млн. лв. спрямо 82.26 млн. лв. за 2020 г., което (може би) е най-незначителното увеличение на парите по министерства.

 

За това е "виновен" Българският спортен тотализатор, както и спортният министър Красен Кралев, който в началото на годината заяви, че ако бъдат приети промените в Закона за хазарта, те "ще доведат до 50 милиона повече за българския спорт". Кралев се позова на очакванията за рязко увеличаване на парите от Българския спортен тотализатор (БСТ), който традиционно осигурява около една трета от бюджета на спортното министерство – към 27 млн. лева.

С подобен оптимизъм и  Бойко Борисов често обясняваше забраната на Божковите талончета. 

Последва скоростно приемане на промените в Закона за хазарта, частните лотарии на Васил Божков бяха забранени и така бе присъдена служебна победа на държавния тотализатор като единствен играч на този пазар.

В бюджета за 2021 г. обаче е заложено сумата, идваща от БСТ, да се увеличи не с 50 млн. лв., а едва с около 8 млн. лева до 34.8 милиона. Кралев мълчи!

Прогнозата му от средата на август, когато заяви, че задачата е до края на годината приходите на БСТ да стигнат 300 млн. лева, обаче се оказа напълно погрешна. Вярно е, че месец по-късно той промени думите си и каза, че прогнозата е за приходи от 235 млн. лева. Но думите остават и се помнят!

Депутати от БСП са склонни да обвиняват ръководството на Тотото за по-лошите от очакваните резултати. Червеният Георги Гьоков каза ексклузивно за „БАНКЕРЪ”, че той и негови колеги са спрели скандална сделка - тотото да спонсорира частния футболен клуб  "Левски". Намерението тотото да спонсорира "Левски" бе потвърдено лично от премиера Бойко Борисов.

Депутатите от левицата Иван Ченчев, Георги Гьоков и Александър Паунов надушиха този скандал, след като на 28 февруари високопоставени правителствени източници споделиха, че тотото ще стане спонсор на клуба чрез рекламен договор, като дори се говореше за сума от 1.1 милиона лева.

"Министерството на младежта и спорта няма информация да има официални преговори за спонсорски договор между Българския спортен тотализатор (БСТ) и "Левски", гласеше официалния отговор на парламентарното питане на тримата.

Гьоков и колегите му продължават да питат защо  се е наложило цялостната подмяна на състава на тотализатора. И изразяват съмнения, че някои от новопредложените лица имат изискуемото, според устройствения правилник, висше образование.

"Заяждането" е по повод на това, че със заповед на Кралев в Управителния съвет на тотализатора ще има двама души, известни в миналото като успешни футболисти на "Левски" - Христо Йовов (юноша на клуба) и Гошо Гинчев. Йовов е бивш национал, а на последните местни избори бе кандидат за кмет на Своге от ГЕРБ. Но загуби изборите. Преди това в годините бе кандидат и на СДС - отново без успех. Гинчев пък е съветник на Кралев, който пък е принципал на тотото. Името на Гинчев се спрягаше и за нов президент на Българския футболен съюз - като "човек на държавата" - с подадената от Борислав Михайлов оставка след "расисткия мач" с Англия.

В ръководството на тотото влизат още двама експерти от Министерството на финансите, единият от които е отговорничката за сектор "Данъчна политика" Людмила Петкова, а другият - началник на отдел в същата дирекция.

Новият изпълнителен директор на тотото е  "висш експерт по информационни технологии от "Информационно обслужване". Става въпрос за Любомир Петров, който работи в държавната фирма.

"Сериозен ръст на приходите така, от самосебе си, БСТ не може да направи. След като 5-6 години Тотото беше на загуба, сега се опитваме да го изправим на крака". Това коментира член на ръководството на тотализатора ексклузивно за "БАНКЕРЪ". Очакванията са тази година да приключи на печалба, добави източникът ни, пожелал да остане неназован.

Подготвя се инвестиционна програма, която включва разширяване на мрежата от тотопунктове и реклама, каза още той.

 


Контра


Министър Кралев: “Бюджетът ни за 2021 г. е рекорден”

"За следващата година Министерството на младежта и спорта има рекорден бюджет, като увеличението е с над 15 млн. лева. Основната част идват от отчисленията на Българския спортен тотализатор (БСТ). Парите в тотото се увеличават. Миналата година оборотът беше от порядъка на 150 млн. лева. За тази година той ще е около 240 млн. лева, а за следващата прогнозата е за оборот от около 400 млн. лева. Благодарение на това за българските спортни клубове ще бъдат осигурени допълнителни 6.5 млн. лева. Смятаме, че те са хронично недофинансирани и за това рязко увеличаваме средствата. Тази година с 30%, догодина - двойно. Отделно от БСТ ще бъдат осигурени 3.4 млн. лв., които ще бъдат инвестирани в училищната спортна инфраструктура. Същата сума отива и в Министерството на културата за подпомагане на културните дейности", каза министърът на спорта.

Красен Кралев допълни, че след промените в Закона за хазарта ще бъде направено увеличение и на средствата, които се предоставят от финансовото ведомство на Министерството на младежта и спорта (ММС) за реализирането на проекти за младежки дейности, свързани с превенция на хазартната, наркотичната и други зависимости, както и за борба с агресията сред младите.

"По Националната програма за изпълнение на младежките дейности по чл. 10А от Закона за хазарта от 2017 г. до момента сме реализирали 184 проекта, които всяка година обхващат между 400 000 и 1 000 000 млади хора. За 2021 г. средствата по Програмата ще бъдат увеличени с 3 млн. лв., за да бъдат дейностите още по-мащабни", отбеляза Кралев. Как 3 млн.лв. разпределени между 1 милион младежи дават "мащаб" знае единствено Кралев, но не споделя ноу-хауто си.

 


Как се разпределят приходите


Това са редове от устройствения правилник на тотализатора, който указва как се разпределят постъпленията от игрите: "не по-малко от 50 на сто - за изплащане на печалби на лицата, представили жетони, отрязъци от фишове, талони или други удостоверителни знаци за потвърждаване на печалбата, които те материализират"; "не по-малко от 17 на сто - за издръжка и развитие на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор", а останалите (след заплащането на хазартните такси) - се използват "за нуждите на физическото възпитание и спорта и за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и/или спортни съоръжения в държавните и общинските училища".

Facebook logo
Бъдете с нас и във