Банкеръ Daily

Асоциацията за защита на потребителите прогнозира:

Тормоз от колекторски фирми и бум на лошите кредити

Асоциацията за защита на потребителите обяви, че през следващите месеци ще има бум на непогасените кредити и задължения и затова настоява да се вземат мерки, които да контролират колекторските фирми и да не позволяват гражданите да бъдат подвеждани и тормозени заради задълженията си. Според асоциацията причините са две -  стотици хиляди българи загубиха работата си в резултат на пандемията, наблюдавала се и тенденция банките и други кредитни институции да предпочитат по-рано да продават на колекторските компании лошите си кредитни портфейли.

"Проблемът с колекторските фирми винаги е бил с методите, които използват и нерегламентираната с ясни правила дейност. Неведнъж се е стигало до насилие, а психическият тормоз над длъжниците е норма за тези фирми и не напоследно място непрозрачните формули, по които изчисляват наказателни лихви, хонорари на юристи и др., посочват от асоциацията", подчертават от асоциацията.

В становището й се подчертава, че колекторските компании не се контролират от никого, работят свободно на пазара, като в момента оперират с дългове за над 3 млрд. лв. на българските граждани. Масовата практика е те да изкупят дългове на 15-20 процента от стойността им, а същевременно не се дава възможност първо на длъжника да си изкупи дълга от банката и едва след това да бъде предложен на колекторските фирми.

Според писмен отговор на депутатски въпрос от БСП правосъдният министър Данаил Кирилов очаква да бъде удължен срокът, в който колекторските фирми няма да могат да направят вземанията си. Сега този срок е 13 май и уреден в закона за извънредното положение. Ако парламентът приеме съответните поправки в закона за здравето обаче срокът ще бъде удължен до 13 юли. 

В отговора си до Кристина Сидорова министърът посочва, че дейността на фирмите за събирания на вземания предхожда евентуалното производство за принудително вземане. Припомня, че целта е събиране, за което не е постановено осъдително решение или изпълнителен лист. Колекторските фирми не могат без съд и частен или държавен съдебен изпълнител да осъществят принудително изпълнение, "макар вероятно да твърдят това в комуникацията с длъжниците, по телефон или по друг начин".

"Смятам, че длъжниците следва да познават правата си в този случай и да не се поддават на необоснован "тормоз" или заплахи", казва Кирилов.

В отговор обаче от Асоциацията за защита на потребителите заявяват, че министър Кирилов очаква всеки гражданин да бъде с юридическо образование и хвърля изцяло вината върху потребителите, ако те допуснат да бъдат подведени от фирмите за събиране на вземания.

Във вторник се очаква депутатите да вземат окончателно решение, а нагласите са, че  частните съдебни изпълнители и държавните съдебни изпълнители няма да могат да налагат запори на банкови сметки на физически лица до 13 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във