Банкеръ Daily

Финансов дневник

Томислав Дончев: ЕС преживява криза на идентичността

Вицепремиерът Томислав Дончев предупреди, че ЕС влиза в следващата многогодишна финансова рамка без стратегия. "Когато финансирането не е обвързано с ясни цели, крие риск при преговорите да се прави не най-добрата игра с числата, да има релокация на пари от един сектор в друг", обясни Дончев пред участниците в пленарното заседание на КОСАК в София

По думите му държавите членки на общността едва сега започват преговорите за следващата многогодишна финансова рамка на кохезионния пакет. Той препоръча да има повече преговори и така да се стигне до повече инвестиции "в по-добрата кройка на тези политики". Според вицепремиера трябва изразходването на евросредства да бъде свързано и с реформи. 

"Дебатът за кохезионната политика е дебат за бъдещето на Европа, индикатор колко вярваме в нея. ЕС преживява криза на идентичността, а сред симптомите на заболяването са проблеми, свързани с миграционния натиск, въздигане на ирационалния популизъм в редица страни членки. Лекът  е всеобщ консенсус какъв съюз ни е необходим, колко силен. Въпросът е защо допуснахме да се случи това с един от най-успешните проекти, как допуснахме Европа да стане скучна, неразбираема", коментира Томислав Дончев.

Необходимо опростяване на административните процедури при кандидатстване за финансиране по европрограмите, категоричен бе вицепремиерът.

"Не можем да си позволим предприемач да казва, че му е по-лесно да тегли банков кредит, отколкото да кандидатства за финансиране по програма. Това е сигнал колко тежки са процедурите, за да отиде финансирането там, където има нужда от него. Затова опростяването на правилата не е административен каприз, а въпрос на подкрепа, на улесняване", подчерта вицепремиерът.

Дончев уточни, че това не означава да няма силен, ефективен контрол, но в същото време не трябва бенефициентите да бъдат сковавани от страх.

Facebook logo
Бъдете с нас и във