Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Толкова ли е силно лобито на кръчмарите?

И какво излезе кръчмарското лоби е по-силно от вестникарското? Ресторантите си издействаха намаляване на данъка добавена стойност (ДДС) от премиера Бойко Борисов, напук на финансовите остриета в ГЕРБ - министър Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Печатните издания пак бяха пратени в девета глуха, може би защото част от тях са запазили критичността си към безобразията в държавата. Или защото четенето не е сред любимите занимания на властимащите... 

 

Ревизията на ДДС се оказа национална кауза за депутатите, които по принцип са готови да се карат и плюят по всякакви теми. Спази се прогнозата, която много финансисти даваха в самото начало на дебата - пипнеш ли данъка за един бранш - отваряш кутията на Пандора. Всеки ще си поиска. И заваляха щения както от браншовици, така и политическите сили.

Сега има шест законопроекта за намаляване на ДДС за редица стоки и услуги. Като започнеш от памперсите и стигнеш до фитнес залите. Така властта се озова със свалени гащи, защото не може на едни да дадеш, пък на други - не! Все в очите на някой ще си лош, а както знаем, премиерът Борисов това не го обича. Той обича да бъде обичан

В този ред на мисли печатните издания също следва си поискат и да им бъде дадено. Въпрос на дописване е - в законопроекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти", с който се сваля ДДС за доставката на книги, учебници, познавателни книжки и т.н. Аргументът е същия, който използва премиерът: "Опаковаме храната на хората - едното е храна, другото е духовна храна!"

В известен смисъл, националните печатни издания са по-засищаща духовна храна от някои книги и се борят за средната от трите действащи ДДС ставки у нас - 9-процентната. (Да ме прощават авторите в сянка, съчинили автобиографията на рапъра Криско и редакторите на книгите на тв водещата Венета Райкова!)

Два са вариантите или за всички, или за никой. Вторият е просто Борисов да се вслуша във финансовия си министър, въпреки че Горанов не му е началник, и да зареже тази инициатива. Разчетите на Министерството на финансите са красноречиви - за да се компенсират загубите, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18 на сто. И, тъй като 24% поголовен данък ще умори тотално населението, очевидно ще се пипа данък печалбата на фирмите.

Министерството е изчислило, че загубата за бюджета от идеите в 6-те законопроекта възлиза на 1.8 млрд. лв. приходи.

Най-голяма би била загубата от свалянето на ставката за лекарствата и основните храни, за което настоява БСП – 1.5 млрд. лева.

По-ниският данък за ресторантьорите, за който те се договориха с Борисов, ще коства на бюджета 150 млн. лева.

Свалянето на ДДС на 9% за книги, учебници и помагала ще лиши бюджета от 13 млн. лв., а на детски храни, детски фармацевтични продукти и памперси, както предлага депутатът Делян Пеевски - 39 млн. лева.

Загубата от фитнесите би била 4 млн. лв., а от общите туристически услуги - 19 млн. лева.

Да не говорим, че ресторантьорите може би най-малко заслужават данъчни облекчения, дори и временни - повечето от тях работят без фискални апарати, не издават касови бележки, а персоналът им не е нает на трудови договори.

От вестниците, ако бъдат включени в групата с 9% ДДС, бюджетът най-много да се лиши от около 5 млн. лв. годишно. 

Та всички тези щения не могат да отнемат на хазната дори 700 млн. лв., колкото са подарени на Божков заради невнесени хазартни такси.

Според Българската търговско-промишлена палата, ефектът ще са бюджетни загуби, повишаване на административната тежест в данъчно отношение и дори липса на краен ценови ефект върху потребителите.

Да си го кажем в прав текст: не е добре да поощряваш онези, които и без това са с единия крак в сивия сектор. И да ги поощряваш само срещу обещанието, че ще отчитат оборотите си, както трябва, след като години наред не са го правили. Като да чакаш от умрял писмо. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във