Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТОКУДА КРЕДИТ ЕКСПРЕС БАНК ПОЛУЧИ НОВА КАПИТАЛОВА ИНЖЕКЦИЯ

Японската Токушукай Медикъл Корпорейшън на доктор Тарао Токуда наля в края на април 2001 г. около 3.2 млн. лв. в Токуда Кредит Експрес Банк. Парите са преведени в банката от дъщерните фирми на корпорацията - Интернешънъл хоспитъл сървисиз и Токушукай - София, които притежават над 53% от акциите й. Но тъй като и до момента се водят съдебни дела около регистрацията на устава, капитала и надзорния съвет, приет от общото й събрание на 7 юни 2000 г., вноската на японците не е направена като увеличение на акционерния капитал, а като хибриден инструмент, който се включва в собствения й капитал.
Това е вторият случай, в който японците прилагат специфични финансови механизми за увеличение на капитала на банката. За пръв път те използваха хибридния инструмент през октомври 2000 г., когато наляха в кредитната институция 2.6 млн. лева. Тези средства бяха предвидени за попълване на квотата на Интернешънъл хоспитъл сървисиз в увеличението на капитала на Токуда Кредит Експрес Банк от 15 млн. на 20 млн. лева. Решение за това бе взето на общото събрание на кредитната институция на 7 юни 2000 година. То обаче бе атакувано от фирмите на бившата изпълнителна директорка на банката Славка Иванова, които притежават общо над 11% от акциите на Токуда Кредит Експрес Банк. Те оспориха и новия устав на банката, както и избрания от общото събрание надзорен съвет. Искът предизвика продължителна съдебна битка, с която се занимават всички съдебни инстанции и в момента се очаква делото да бъде гледано за втори път от Върховния касационен съд.
Жертва на претенциите на Иванова са и новоизбраните изпълнителни директори на банката Стоян Александров, Асен Друмев и Юли Попов, които повече от месец не могат да се регистрират в съда, поради съдебните дела, които блокират вписването на решенията на последното общо събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във