Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТОДОР ВЪЛЧЕВ ИЗНЕСЕ ЛЕКЦИЯ ПО МАКРОИКОНОМИКА В СГС

Софийският градски съд изслуша специална лекция за макроикономическата ситуация в България в периода 1995-1996 г., изнесена от може би най-компетентния човек по този въпрос - проф. Тодор Вълчев, който бе управител на БНБ от 1992-ра до май 1996 година. Той се яви като свидетел на поредното заседание по наказателното дело срещу Иван Миронов и Надежда Апостолова, бившите изпълнителни директори на фалиралата през септември 1996 г. БАЛКАНБАНК. Двамата са обвинени в престъпление по служба по чл. 282 от Наказателния кодекс за това, че като изпълнителни директори в нарушение на изискванията на действащия до средата на 1997 г. Закон за банките и кредитното дело са отпускали необезпечени заеми, които впоследствие не са били върнати.
Тодор Вълчев бе призован да разясни пред съда какви според него са били причините, довели до фалита на кредитните институции през 1996 г. и по-специално на БАЛКАНБАНК. Пред магистратите професорът описа макроикономическата ситуация в страната преди десет години и заяви, че един от основните фактори за кризата в банковата система е неплатежоспособността на държавните предприятия. Вълчев припомни, че през 1996 г. по-голямата част от фирмите са били държавни, а банките са работили основно с тях. Поради редица фактори държавните компании са били неефективни и задълженията им към банките постоянно са нараствали. В един момент държавните фирми не са били в състояние да обслужват задълженията си, което довело до рязко намаляване на приходите на банките и до изпадането на много от тях в неплатежоспособност.
Вълчев отбеляза, че главоломно поскъпващият долар също е причина за кризата в икономиката. Много от задълженията на фирмите към банките са били в долари и рязкото поскъпване щатската валута, която през 1996 г. повиши курса си към лева близо десет пъти, е предизвикало финансов колапс в много фирми, които не са имали пари да си погасяват кредитите. Тук можем да прибавим и политиката на правителството на Жан Виденов, което толерираше държавните фирми да не погасяват взетите от тях кредити. Вероятно хората си спомнят прословутия призив на министъра на икономиката Климент Вучев през 1996 г. - фирмите да не плащат на банките своите кредити. Същият този Климент Вучев вероятно ще разясни мотивите си за тези свои изказвания на следващото заседание по делото, насрочено през октомври, където е призован да свидетелства. На него ще трябва да се яви и Стоян Александров, който бе финансов министър в управлявалото до средата на октомври 1994 г. правителство на Любен Беров.
Съдът разпореди да бъде направена и експертиза на макроикономическата ситуация в България за периода от 1994 до края на 1996 година, като натовари с тази задача екип от икономисти начело с проф. Стоян Денчев. Той всъщност е не само съвременник, но и пряк участник във всички икономически и политически процеси през този период, тъй като бе главен секретар в правителството на Любен Беров, след това депутат от Движението за права и свободи по време на 38-то Народно събрание, а от 1998 г. вицепрезидент на Мултигруп, която по-късно бе преименувана в MG Корпорация(б.ред. - за близките контакти на Иван Миронов със структурата Мултигруп и нейните лидери може да бъде написан документален роман, но това не е предмет на сегашната статия.).
Ето защо именно заради позициите си в политиката и бизнеса Стоян Денчев може да изработи една обстойна и достоверна експертиза за икономическата ситуация, в която е трябвало да работят банките в периода 1994-1997 година. Друг е въпросът докъде ще реши да стигне и дали ще опише ситуацията с всичките многобройни нюанси, в които лично е посветен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във