Банкеръ Daily

Временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на КТБ:

Tиражираното проекторешение за КТБ е слух

"Вярваме, че тиражираното проекторешение е слух и БНБ ще прояви професионализъм, като не допусне чрез такова необмислено решение да бъдат нанесени огромни загуби на КТБ АД, респективно на нейните вложители". Това се казва в изявлението на временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на Корпоративна търговска банка - Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев във връзка с разпространената по-рано днес информация в някои медии.

Според нея управителният съвет на БНБ подготвя вземане на решение, съгласно което "квесторите на банката, поставена под специален надзор, могат да продават на други банки вземанията си по кредит, срещу цена не по-ниска от балансовата стойност на вземането към 1 май 2014 г., към която се добавят обезценките, извършени след поставяне на банката под специален надзор."

"Ако това е вярно, то означава, че квесторите могат да продават вземания на банката под номинал заради начислени обезценки (провизии). Обръщаме внимание, че това противоречи на разумната банкова практика - никога една банка не продава на загуба вземане, само защото е начислена обезценка (провизия). Такова решение се взема след като банката е осъществила всички предвидени в закона действия по събиране на вземането си, като чак след тяхното изчерпване би могла  да се пристъпи към продажба на този актив, при което е допустима известна загуба", посочват още отстранените от длъжност изпълнителни директори на Корпоративна банка.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във