Банкеръ Daily

Финансов дневник

The Economist: Кристалина Георгиева трябва да подаде оставка

Авторитетното списание The Economist призова Кристалина Георгиева да подаде оставка от поста управляващ директор на МВФ заради скандала с класацията Doing Business. Влиятелното в политическите среди издание публикува статия, в която се казва, че Георгиева трябва да подаде оставка, защото инцидентът е подкопал доверието в МВФ като пазител на световните макроикономически данни и посредник между икономическите сили. 

"Ръководителят на МВФ трябва да крепи ринга, докато два от най-големите му акционери, Америка и Китай, се изправят един срещу друг в нова ера на геополитическо съперничество", се посочва в статията и се добавя, че критиците на мултилатерализма вече цитират констатациите за нередности в класацията Doing Business като доказателство, че международните органи не могат да се противопоставят на Китай.

"Следващия път, когато МВФ се опита да бъде арбитър във валутен спор или се опита да помогне за разсрочване на дълга на държава, която е взела заеми от Китай, критиците на фонда със сигурност ще цитират това разследване, за да подкопаят доверието на институцията. Ето защо Кристалина Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка“, се посочва още в статията.

Кристалина Георгиева отхвърли обвиненията в доклада на независимите проверяващи от кантората WilmerHale, като заяви миналата седмица, че те "не са верни" и никога не е притискала персонала на Световната банка да манипулира данните в полза на Китай.

Изпълнителният съвет на МВФ провежда свой собствен анализ на твърденията.

Междувременно бившият главен икономист на Световната банка Джоузеф Стиглиц защити Кристалина Георгиева, казвайки, че докладът на WilmerHale е атака срещу нея. Според Стиглиц в доклада не е отразено становището на служителите на СБ, които не са почувствали никакъв натиск от страна на Георгиева. 

"Пръстовите отпечатъци на Георгиева не са там. Докладът не отразява точно случилото се", казва Джоузеф Стиглиц. 

Той поставя въпроса защо в доклада не се споменава настоящият президент на Световната банка Дейвид Малпас, когато има нередности в данните, свързани с рейтинга на Саудитска Арабия, които са настъпили под негово ръководство.

Конгресмени от Републиканската партия в САЩ, които критикуваха работата на Георгиева в МВФ, все още не са поискали тя да подаде оставка като управляващ директор на фонда.

Въпреки това трима републиканци в Камарата на представителите изпратиха писмо до министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън с искане тя да докладва за случая пред Конгреса, съобщава "Ройтерс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във