Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТЕМИДА СЕ ВЛЮБИ ВЪВ ВЕНЦИСЛАВ ЙОСИФОВ

Срещите на ексшефа на фалиралата Първа частна банка Венцислав Йосифов с Темида започнаха да се превръщат в ежедневие. От края на януари до средата на юни 2001 г. той е заставал шест пъти пред олтара на богинята на правосъдието. Незрящата обитателка на Олимп и нейните служители в България явно питаят повече от топли чувства към ексбанкера. През изминалите близо пет месеца той обиколи Районния и Софийския градски съд, които последователно се занимаха с мярката му за неотклонение, наложена по дело N76. По него Йосифов е обвинен в престъпление по служба (чл. 282 от Наказателния кодекс), тъй като е разрешил отпускането на 195 необезпечени кредита. По това дело срещу Йосифов, пък и не само по него, прокуратурата полага титанични усилия да го вкара в ареста, но съдиите вече няколко пъти решават, че тази мярка не е нужна, тъй като няма опасност банкерът да се укрие.
На 13 юни Върховна касационна прокуратура протестира пред Върховния касационен съд срещу решението на столичните градски съдии от 10 май 2001 г. Йосифов да плати парична гаранция от 20 хил. лева. Първоначалната мярка за неотклонение, наложена му по дело N76, бе 50 хил. лева. Йосифов и неговата адвокатка Ина Лулчева обаче я обжалваха пред Софийския районен съд. Той я намали на 20 хил. лв., които трябваше да бъдат внесени до 2 март 2001 година. Срещу това решение пък протестира прокуратурата и така случаят се завъртя в съдебната спирала.
На 13 юни 2001 г. представителят на Върховна касационна прокуратурата поиска от Върховния касационен съд бившият шеф на ПЧБ да бъде арестуван, тъй като не е внесъл навреме определената му гаранция.
Как да я внеса, като няма нито едно решение на съда, което да е влязло в сила, заяви на излизане от съдебната зала Венцислав Йосифов. - Всички те са обжалвани от прокуратурата.
Магистратите от Върховния касационен съд трябва да се произнесат в 30-дневен срок дали ще върнат за преразглеждане на Софийския градски съд делото за гаранцията на Йосифов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във