Банкеръ Daily

Финансов дневник

Тежки времена за биткойн

Ценaтa на биткойн се стабилизира в понеделник (24 май), но едва след като инвеститорите претърпяха пореден срив на криптовалутите през уикенда.

Разпродажбата за биткойн в неделя удължи дългата седмица на агония, като причината е затягащата се примка върху сектора от регулаторите в Съединените щати и Китай.

Цената на биткойн спадна до близо 30 000 долара и флиртува с най-ниските си нива от края на януари.  

Общата пазарна стойност на криптомонетата намаля под 630 милиарда долара спрямо над 1 трилион долара по-рано тази пролет.

Според анализатори интензивната въртележка в цената на биткойна от 18 000 до 64 000 долара и обратно до 30 000 долара през последните шест месеца е напомняне, че цифровите активи са нестабилни инвестиции.

Инвеститорите до голяма степен обвиняват "Тесла" за спада. Той започна след като техногигантът на Илон Мъск обяви, че спира да приема биткойн като платежно средства за попука на електромобили от марката. Самият Мъск добави допълнително напрежение, загатвайки, че "Тесла" може и да се раздели с монетите, които е закупила.

В същото време обаче китайското правителство заяви в петък, че възнамерява да „предприеме мерки срещу биткойн копаенето и търговията“ като част от по-широките усилия за предпазване от финансов риск.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във