Банкеръ Daily

Финансов дневник

Теглим по 8 хил. лева за ремонт или обзавеждане на дома

Основно потребителските заеми около 8 хил. лева се теглят за ремонт на жилището, показват данните на "Райфайзенбанк България". Според направения анализ на сделките сред клиентите на финансовата институция до юли 2015-а, се оказва, че взетите пари се изплащат за около 5 години при месечна вноска от 200 лева. Освен за разходи по жилището, всеки пети запитан посочва, че използва средствата за покупка на автомобил.

"По-ниските лихви, забелязващото се оживление в икономиката, макар и не с темповете, с които ни се иска, доведоха до ръст в потребителското кредитиране, особено в сезона на ремонтите", заяви директорът "Банкиране за граждани" на "Райфайзенбанк" Мариела Атанасова. Според направеният анализ, и при ипотечното, и при потребителското кредитиране се наблюдава тенденция за ръст на дела на кредитите в лева. От финансовата институция отбелязват, че те вече достигат над 95% от всички нови сделки за потребителски нужди.

В този ред на мисли е редно да се отбележи, че според данни на БНБ новите потребителски кредити са се увеличили с 15% за периода януари-юли 2015-а в сравнение със същия период на миналата година.

Според "Райфайзенбанк България", около 35% от кредитополучателите посочват, че ще използват финансирането за ремонт на жилището, 21% за обзавеждане, а 15% за бяла и черна техника. Освен това едва 8% от клиентите на банката теглят кредит, за да покрият други задължения по банкови карти, кредити от небанкови финансови институции или заеми от роднини и приятели.

Интересно е да се отбележи, че потребителски кредити се теглят предимно от мъже  (61%). Средната възраст на клиентите пък е 39 години. Към характеристиките на профила на хората, които взимат подобни кредити, от "Райфайзенбанк" отбелязват и че делът на семейните и несемейните е почти изравнен (44% - семейни спрямо 40% - несемейни). Освен това не малка част от респондентите (31%) живеят в собствено жилище.

Данните на банката допълват,че средностатистическият кредитополучател живее в София или големите градове (54%). Месечният му доход пък е около 900 лева и вече е ползвал поне един кредитен продукт (кредит, овърдрафт или кредитна карта) към момента на кандидатстване за потребителски кредит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във