Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Теглим безконтактно пари от банкомат

S 250 d91c93a4 ae7c 4bf4 8e97 bf5babfd7c17

Безконтактна карта - безконтактен банкомат - цикълът се затваря. Пълната сигурност на тегленето на пари от АТМ и плащанията през него вече са факт. Няма флопи устройства, в които да пъхаме картата. Доста развитата скимираща техника на мошениците, която трябва да прочете и запише данните от картата ни, за да бъде източена, вече са за боклука. "Ливанската примка", с която улавяха и блокираха картата ни в отвора на банкомата и след това - за да ни помогнат да я извадим - искаха ПИН-а ни, е в историята.

Много български банки вече пуснаха безконтактни карти, но две от тях имат сериозни намерения в затварянето на цикъла на сигурността - монтират и безконтактни банкомати. Прочитането на картата вече трае по-малко от секунда, всичко е елегантно, удобно и сигурно. Когато се извършва операция на безконтактен банкомат, картата се поставя на специално обозначеното място за кратко и след това веднага може да бъде прибрана, като по този начин се избягва рискът да бъде забравена в  банкомата. Независимо от сумата, която се тегли, се запазва необходимостта от  набирането на ПИН, но дори и да бъде засечен и записан от крадци (поради невниманието на клиента), той става излишен, защото те нямат данните от пластиката.

Всеки  от банкоматите от ново поколение е обозначен със специален символ и съдържа инструкции за използване на иновативната технология.

До края на годината над 100 от банкоматите в мрежата на "УниКредит Булбанк"  ще дават възможност за безконтактно теглене и плащане на сметки. На безконтактните банкомати на "УниКредит Булбанк" могат да се извършват операции с всички безконтактни банкови карти - VISA, MasterCard и др., независимо от банката издател. Това означава, че с безконтактните си карти клиентите могат да теглят, да плащат сметките си, да правят преводи и вноски и т.н. Единствената операция, която не може да бъде извършена безконтактно поради технически изисквания, е смяна на ПИН-а.

Всъщност първа в новата епоха на сигурността влезе още през миналата година СИБАНК. Проектът се изпълнява в партньорство с Mastercard, като първата подобна машина бе официално представена в новооткрит клон на банката в София тех парк. Плановете включваха до края на годината бъдат монтирани  50 такива банкомата, а по-нататък - постепенно да се подмени  цялата мрежа.

Към момента от услугата могат да се възползват само притежатели на безконтактни карти Mastercard, без значение от банката издател на пластиката. Това е и основната разлика с банкоматите на "УниКредит Булбанк", които приемат карти и на други оператори.

Безконтактните карти имат вече широко приложение при заплащане на стоки и услуги у нас. Те не изискват въвеждане на ПИН за покупки до 25 лева.

Данни от изследване на  Masterindex потвърждават тенденцията все повече хора по целия свят да използват безконтактната технология. В България 32% заявяват, че използват безконтактни плащания, в сравнение с 14% година по-рано.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във