Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТБ "Виктория" се влива в Инвестбанк на 19 ноември

Петя Славова

Броени дни остават до 19 ноември, когато ще бъде официално обявено вливането на ТБ „Виктория“ в Инвестбанк. Това съобщиха единствено за в „БАНКЕРЪ“ експерти от трезора на Петя Славова на 12 ноември /понеделник/. Към момента на разговора ни с тях, сделката все още не беше вписана в Търговския регистър. Представителите на банката коментираха, че не очакват забавяне на съответните процедури, предстои да  финализират сделката и в понеделник ще пуснат официално съобщение за това.

На 26 октомври Българската народна банка издаде окончателно разрешение за приключване на продажбата. Преди това, през април контролираната от Славова банка спечели в конкуренция с БАКБ наддаването за дъщерната на Корпоративна търговска банка малка институция. Тогава тя получи одобрение от регулатора при условие, че "Виктория" ще се влее в Инвестбанк, а няма да остане да работи като самостоятелно юридическо лице.

Инвестбанк плати изцяло оферираната цена, а и погаси дълга на "Виктория" към КТБ. Внесената сума е била 89.3 млн. лв., от които покупната цена за 100% от капитала на ТБ "Виктория" е била 4.3 млн. лв.

С това продължилите четири години опити за осребряване на останките на една от малките банки на пазара след фалита на банката - майка КТБ приключват. През този период интерес към тези активи и най-вече към лиценза за банкова дейност проявяваха предимно местни икономически групи. При една от предишните  процедури за купувач беше избрана Д банк, но тя не получи одобрение от БНБ именно защото планът й предвиждаше запазване на "Виктория" като отделна банка. При подновената процедура на финалната права вече се конкурираха  Инвестбанк на Петя Славова и БАКБ на Цветелина Бориславова. Имаше риск и въобще да не се стигне до продажба, защото трупаните през това време загуби подяждаха капитала на банката. Така към полугодието тя бе останала с 28.7 млн. лв. собствен капитал и доходоносни финансови активи от едва 22.8 млн. лв., което можеше да доведе до отнемане на лиценза й по регулаторни причини.

За клиентите на ТБ "Виктория"  новата ситуация  означава, че от 19 ноември те вече ще бъдат обслужвани от Инвестбанк. А изчезвайки от правния мир, ТБ "Виктория" оставя след себе си 24-годишна история. Създадена е по инициатива на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) с цел  да подпомогне развитието на модерното банкиране в България. Стартира като Българска инвестиционна банка, но две години по-късно е преименувана на Емпорики банк - на името на актуалния си купувач, а именно - Търговската банка на Гърция. Под този бранд продължава до 2013 г., когато е прехвърлена на тогавашния собственик на Emporiki - френската Credit Agricole, и е прекръстена на "Креди Агрикол България". КТБ пък я придобива буквално седмица преди  да бъде затворена на 20 юни 2014 г. и впоследствие когато вече е под управлението на квестори, е прекръстена с последното си име, каквито са били плановете на купувача. За разлика от КТБ, която стигна до несъстоятелност, кредитният  портфейл  на "Виктория" бе  продаден и постъпленията се оказаха достатъчни да се плати всичко на вложителите и банката да остане отворена и продадена.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във