Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТБ "Виктория" пак e на сергията

След като станаха ясни резултатите от проверката на качеството на активите на ТБ "Виктория", синдиците продължиха започнатата процедура за продажбата на дъщерната банка на изпадналата в несъстоятелност “Корпоративна търговска банка” АД. Това уточни специално за "БАНКЕРЪ" Димитър Костов, подуправител на БНБ. Той обясни, че резултатите от одита ще бъдат много важен допълнителен ориентир за купувачите.

А те могат да подадат документи до 16 септември, гласи съобщение, публикувано на 27 август (сряда). Новото в публикувания маркетингов доклад е най-вече, че са намалели задължения на дъщерната банка към КТБ и е подобрена капиталовата позиция след проведената проверка на качеството на активите и стрес-теста в банковия сектор. Резултатите от тях бяха обявени на 13 август.

Припомняме, че за продажба са обявени 100% от капитала на ТБ “Виктория” ЕАД и задълженията й към КТБ. Те се свиват с почти 30 млн. лв., или с 25 процента. Към 31 декември 2015 г. те бяха в размер на 117.1 млн. лв., става ясно от публикацията.

Резултатите от прегледа на активите на банката не водят до съществени корекции (около 2% от общата сума на активите) и сочат стабилни капиталови съотношения.

ТБ “Виктория” премина проверката на качеството на активите с базов собствен капитал от първи ред (CET1) от 24.5% спрямо 7.4% преди оценката, взела предвид данните към 31 декември 2015 г., и последващото увеличение на капитала през тази година.

Това бе факт вследствие на увеличението на капитала с 30 млн. лв. след замяна на капиталови инструменти, влизащи в състава на капиталовата база, заради предсрочно изплащане на задължения към КТБ по споразумения за подчинен дълг и капиталов заем за близо 30 млн. лева.

Процедурата по продажбата на ТБ “Виктория” стартира в края на 2015 г., когато Фондът за гарантиране на влоговете в банките даде зелена светлина на синдиците. След последвалите промени в капиталовите показатели на банката потенциалните инвеститори имаха срок до 18 април да заявят своя интерес. Но продажбата се отложи за след резултатите от проверката на качеството на активите и стрес-теста, които може би ще бъдат от полза за потенциалните купувачи на банката.

“И през първото полугодие на 2016 г. новото ръководство на ТБ “Виктория” ЕАД продължава да извършва последователни мерки по реорганизация, довела до чувствително оптимизиране на оперативните разходи и структурата на банката”, пише още в доклада.

Кредитният портфейл отъня - към 30 юни тази година нетните заеми се свиват до 40.95 млн. лв. от 58.1 млн. лв. към края на миналата година. Привлечените средства от клиенти са намалели до 6.6 млн. лв. при 8.1 млн. лв. преди осем месеца.

Досега оферти бяха подали Инвестбанк на Петя Славова, застрахователят "Лев инс", свързан с Алексей Петров, заедно с варненското дружество "Агро резерв" и австрийския Kerbler Holding, който притежава Wiener Privatbank, и третият - инвестиционният посредник "Еврофинанс" (част от "Еврохолд") заедно с Hanson Asset Management. Костов не пожела да коментира инвестиционния интерес и конкретните имена, проявили интерес.

Тези писма за интерес ще останат валидни, освен ако не бъдат изрично оттеглени. Но според Костов потенциалните купувачи трябва да заявят или потвърдят интереса си. Освен това продавачът си запазва и правото да допусне до следващата фаза - подаване на необвързващи оферти, само кандидатите, които прецени, без аргументи, както и да променя правилата и процедурите по продажбата. Желаещите трябва да демонстрират опит, мотиви за интереса и способност да покрият изискванията и да получат разрешение от БНБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във