Банкеръ Daily

Финансов дневник

Таксите за преводи в евро поевтиняват десет пъти

За да улесним допълнително гражданите и бизнесите, които превеждат евро от и към чужбина, работим за създаване на уебсайт за мониторинг на приложението на регламента. Вътре ще има информация за таксите за презграничните преводи в евро на всеки доставчик на платежни услуги - банка, работещ в България. На тази онлайн платформа ще има и място за подаване на сигнали при съмнения за неизпълнение на задълженията на финансовите институции, които с екипа ми ще отвеждаме до компетентните органи за проверка. Това заяви българския евродепутат Ева Майдел по време на дискусия в Дома на Европа по повод приемането на Регламента за презграничните плащания.

"Най-положителен ефект от приетия регламент ще има в България, където дълги години плащахме най-високите такси в Европа – между 30 и 50 лв, независимо от стойността на превода. С новите промени очакванията са таксите да поевтинеят десетократно. Освен спестявания за гражданите и бизнесите от страните извън Еврозоната, регламентът ще доведе и до премахване на един истински двоен стандарт в ЕС", допълни Ева Майдел, която беше докладчик и главен преговарящ за Европейския парламент по регламента, който влиза в сила през декември.

"Имаме български родители, които се свързват с нас и казват, че на месец таксите, които те плащат за превод, са около 150 лева. Ако плащате на месец 150 лева и правите три превода, таксата, която ще плащате след влизането на регламента в сила, ще бъде може би около 15 лева на месец, тоест десетократно по-ниски такси", коментира българският евродепутат и призова банките да намерят иновативни решения в ползва на клиентите.

В дискусията участва икономистът Лъчезар Богданов, който заяви, че в България годишно има около 4 милиона входящи преводи в евро, над 15 000 малки и средни предприятия изнасят стоки и услуги, а над 36 000 внасят, което показва големият мащаб на ефекта от регламента.

Даниела Данаилова-Шербел, член на борда на организацията на българи с опит и образование в чужбина "Тук-Там", подчерта, че се надява след влизането в сила на регламента да се улесни правенето на бизнес на българските компании в чужбина, тъй като няма да се налагат скъпи и разточителни услуги като отваряне на банкови сметки във всяка държава, в която има бизнес отношения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във