Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТАКСИТЕ ЗА ПРЕДСРОЧНО ПОГАСЯВАНЕ НА ЗАЕМИ ОСТАВАТ

Овчи възторг завладя електронните медии след приемането на Закона за потребителския кредит на първо четете от Народното събрание на 25 май. Банките вече няма да могат да отказват предсрочното погасяване на заемите за граждани, обявиха с приповдигнат тон водещите на централните новини на Националната телевизия, Би Ти Ви и Нова телевизия. Да де, но банките и досега не са забранявали на клиентите си да връщат заемите преди договорените за това срокове. Просто им събираха наказателни такси за това, които за различните институции варират от 2 до 5% върху остатъка по заема. Всъщност проектозаконът за потребителския кредит регулира именно тях.
В глава шеста се казва, че когато клиентът предсрочно плати част от заема, таксата, която той дължи на банката, не може да надвишава три погасителни вноски по остатъка от кредита. Сегашните такси, които повечето банки събират от хората, ползващи потребителски заеми, се вместват в предвидените от проектозакона рамки. При подготовката му имаше идеи, лансирани от експерти в Министерството на икономиката, при предсрочно пълно или частично изплащане на кредити гражданите да не плащат допълнителни суми за това. Логиката бе, че клиентът, който се издължава на кредитора си по-бързо от предвиденото, не бива да бъде наказван. Асоциацията на търговските банки се противопостави, като заяви, че по-ранното погасяване на част или на целия заем лишава банката планираното получаване на доходи и с въпросната такса тя получава компенсация за това. В крайна сметка за момента надделяват мотивите на АТБ. Разбира се, нищо не пречи между първо и второ четене народните представители да направят в проекта промени, които да забранят събирането на такси за предсрочно погасяване на кредитите. Това обаче едва ли ще стане - не само защото банките имат силно лоби в парламента, а и тъй като навсякъде в ЕС такава такса съществува под една или друга форма.
Хората, интересуващи се от промените в кредитирането, е добре да знаят, че новият закон се отнася само до банкови заеми, лизингови сделки и покупка на стоки на разсрочено плащане, чийто размер е от 400 до 40 хил. лева. Извън обхвата на нормативния документ, който все още е проект, ще останат жилищните кредити и всички останали заеми за граждани, гарантирани с ипотека. Разпоредбите му няма да се отнасят и за потребителски заеми, отпуснати за срок от три месеца, или за такива, които се погасяват на четири вноски за срок, не по-дълъг от една година.
За момента не се предвижда законът да регламентира рекламата на заемите за населението, които са обезпечени с имот, въпреки че подобна практика има в Ирландия и Великобритания например. Тамошното законодателство задължава в рекламите и обявите за ипотечни заеми да има изрична информация, че клиентът, който вземе подобен кредит, рискува да загуби имота си, ако не го погасява.
В проектозакона е описана подробно цялата информация, която трябва да съдържа един договор за потребителски заем. Един от текстовете изрично подчертава, че клиентът не е длъжен да извършва каквито и да е плащания, които не са включени в условията на договора. Всички изменения и допълнения в него могат да се правят само след писменото съгласие на кредитора и на длъжника. Договори за потребителски заем или за друго финансиране на граждани в размер от 400 до 40 хил. лв. за срок над една година, които са сключени в нарушение на разпоредбите на закона, ще се смятат за невалидни. В подобни случаи клиентът ще бъде длъжен да върне размера на ползвания заем, но няма да дължи лихви, такси и комисиони. Важно е да се знае, че когато гражданите сключват договор за заем или за покупка на разсрочено плащане, чрез посредник - мобилен банкер или търговски пътник, те не му дължат такса за това.
Клиентите ще могат да търсят правата си, като подават жалби до Комисията по защита на потребителите. Тя ще е институцията, която ще налага глобите за нарушаване на разпоредбите на закона след приемането му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във