Банкеръ Daily

Финансов дневник

Таксите на биткойн транзакциите намаляха 40 пъти

Таксите на биткойн транзакциите намаляха 40 пъти. Средната цена на транзакциите в биткойн-мрежата на 21 февруари достигнаха шестмесечен минимум и паднаха до ниво 0.79 долара.

Комисионната такса в биткойн-мрежата достигна своя максимум от 34 долара през месец декември 2017 година, което е 43 пъти повече от днешната стойност. В края на миналата година транзакционните такси при операциите с основната криптовалута доведоха до криза в биткойн мрежата и много компании отказаха да приемат криптовалутата.

Ситуацията се усложняваше от високата волатилност на биткойна.

Но проблемът с високите транзакционни такси се реши от само себе си. Част от потребителите се отказаха да използват централната мрежа на биткойна, като по този начин намалиха натоварването, а други използваха оптимизация на операциите, като например сливането на няколко транзакции в една обща транзакция.

Върху таксите повлия и охлаждането на пазара. В края на 2017 година биткойн потребителите бяха готови да плащат високи такси за да купят или продадат криптовалута при висока цена. Но в началото на 2018 година Bitcoin курсът падна до $6000 и това понижи оживяването на пазара и намали средната цена на транзакционните разходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във