Банкеръ Daily

Финансов дневник

Такса смет ще се плаща според изхвърления боклук

Парламентът прие на първо четене проект за промени в закона за местните данъци и такси, които ще променят методиката за такса смет след 2 години. Управляващите дадоха за него 112 гласа "за", като 38 гласа "против" и 33 "въздържали се" дойдоха от БСП и ДПС.

В проекта, внесен от правителството, се предлагат три измерителя, на база на които общините да определят такса смет: 1) изхвърлени специални торби, 2) количество битов отпадък за имота, изчислено на база обем на контейнерите за смет и честота на тяхното изпразване, или 3) броят на живеещите в определен имот.

В проектозакона е записано, че общините могат да задължат жителите да купуват определен брой торби за боклуци, а тези, които не са използвани, да останат за следващата година.

Целта е такса смет да се определя на база количеството изхвърлени битови отпадъци вместо, както е в момента, според данъчната оценка или балансовата стойност на имота. Промяната трябва да влезе в сила от 2019 г., за което е получено съгласието на синдикати, бизнес и правителство на последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)

От БСП критикуваха промяната. "Чух, че кметът на Димитровград е изчислил, че в селцата таксата смет ще се вдигне 10 пъти", коментира Дора Янкова. Според нея общините не са готови да създадат такава организация.

Менда Стоянова от ГЕРБ и отговори, че общините трябва да бъдат по-гъвкави, като никой не ги задължава да приемат една основа за прилагане на мярката за такса смет и тя може да бъде и комбинация. "Необходима е сериозна подготовка на общините, в законопроекта е предвидена 1 година. Имаме призив от общините този срок да се удължи", каза Стоянова и допълни, че между четенията ще се разгледат всякакви конструктивни предложения по механизма за образуване на разходите в план-сметката от битови отпадъци

Очаква се промяната да вдигне данъка за граждани и да намали разходите на фирмите. В момента от бизнеса се събират 2/3 от сумите, макар те да произвеждат едва 30% от отпадъците.

Новият модел се приема както по настояване от Брюксел, така и защото таксата трябва да е за извършена услуга, а не да е втори имотен данък. Принципът "замърсителят плаща" е заложен в европейските директиви, а България е единствена сред страните от ЕС, която определя таксите за битови отпадъци според стойността на активите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във