Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Тайнствено начало на анкетната комисия "ПИБ"

Временната парламентарна комисия, която проверява участието на Българска банка за развитие в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка  започна работата си "на тъмно". На 1 октомври анкетната комисия се събра за първи път след като бе сформирана , но бе предварително обявено, че се предвижда заседанието  да протече при  закрити врати.

В програмата за заседанието е записана една единствена точка - "Изслушване на представители на Министерство на икономиката и Българска банка за развитие относно изясняване и анализиране на фактите и всички преки и косвени ефекти във връзка с придобиването от Българска банка за развитие на 28 265 200 акции от капитала на „Първа инвестиционна банка” АД."

Този ход на депутатите като цяло буди недоумение, защото процедурата по увеличението на капитала на ПИБ бе абсолютно публична. Имаше проспект за емисията от нови  акции, одобрен от Комисията за финансов надзор, а закупуването на книжата от ББР бе осъществена  през Българската фондова борса. По този начин и медиите, и обществеността бяха напълно наясно какво се случва от първия до последния етап от увеличението на капитала. В момента парламентаристите единствено мътят водите на процес, който вече е добил достатъчно публичност.

Ръководството на анкетната комисия не обяви и кои са представителите на ББР и  на  Министерството на икономиката, които участват в заседанието. Това също бе любопитен въпрос, тъй като държавната банка придоби дял в ПИБ по времето, когато икономически министър бе Емил Караниколов, а министър на финансите бе Владислав Горанов. След приключването на процедурата те бяха заменени съответно от Лъчезар Борисов и от Кирил Ананиев. Борисов все пак отговаря на депутатските въпроси, защото преди да стане министър, той бе председател на Надзорния съвет на Банката за развитие. 

Ще припомним, че за председател на анкетната комисия бе определена Евгения Ангелова от ГЕРБ, а за заместник-председател Румен Гечев от БСП. На паритетен принцип в комисията участват равен брой депутати от всички парламентарни групи.

По-любопитното обаче е, че комисията започна работата със сериозно закъснение, тъй като не бе окомплектована навреме и депутатите излязоха в лятна ваканция. В това време Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката за увеличението на капитала на ПИБ. По нея се произнесе и Върховният административен съд, което на практика почти обезсмисля дейността на народните избраници. 

ББР придоби акции, съставляващи 18,35% от уставния капитал на ПИБ след увеличението на капитала, за което плати 140 млн. лв. или по 5 лв. за акция. Близо 7.9% от новия капитал на ПИБ е собственост на регистрираната в Лихтенщайн Valea Foundation на чешкия милиардер Карел Комарек срещу сумата от над 55 млн. лева.

Правителството аргументира участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ с необходимостта да изпълни условията за влизане в механизма ERM II, познат като предверието на еврозоната и в европейския банков съюз.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във