Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СЗО ни натиска за скок на здравните осигуровки

Скендер Сила
S 250 5e72365e e4bd 4416 bba0 472c8030a21a

Неофициалните  доплащания за услуги в здравеопазването в България са един от проблемите, възпрепятстващи достъпа на хората до медицинска грижа,  коментира ръководителят на българския офис на Световната здравна организация д-р Скендер Сила. Той цитира данни на  Евростат за 2017 г., според които в момента в България пациентите доплащат  44.2% от здравното си обслужване. В повечето случаи става дума за престой в болница.

"Пътят към универсалното здравно покритие за България е увеличаване на публичното финансиране, намаляване на доплащанията от джоба до 15% и подобряване на политиката на покритие за достъп до здравни грижи", твърди  д-р Сила. През май се очаква чуждестранни икономисти и финансисти да пристигнат в страната ни със съдействието на СЗО, за да извършат анализ на здравната система и да направят препоръки за промяна с цел да се намалят  личните разходи на гражданите за здраве, съобщи той.

Два пъти са намалели приходите на болниците от пациентите само за една година, показва статистиката. От 470 млн. лв. през 2015 г. официалното доплащане през клиниките е спаднало на 217 млн. лв. през 2016-а. За миналата година все още не са обобщени данните. Най-вероятно причините за понижението са както все по-голямата конкуренция между лечебните заведения, така и надеждите, че лимитите, които ще прилага  НЗОК, няма да са толкова рестриктивни.

Въпреки че като цяло официалното доплащане е намаляло два пъти, тежестта му в болниците с различна собственост не е еднакво. За 204 държавни и общински болници то е 105 млн. лв., а в 124 частни структури е 111 млн. лева. Размерът на парите, които пациентите дават допълнително за болнична помощ, е много различен и в зависимост от заболяването им. Така например доплащане в отделенията по инвазивна кардиология рядко може да се открие дори в частните болници, защото конкуренцията за привлиичане на пациенти е голяма. Сходно е положението  и при лечението на  някои други спешни случаи  като  инсултите. Съвсем различно обаче е в АГ-сектора, където бременните жени започват с допълнителното заплащане  още  от положителния тест  и приключват при  изписването след раждането.

"Надяваме се със законодателните ни усилия и с усилията на изпълнителната власт да постигнем по-масово покритие на всички лица, като им се гарантира достъп до здравноосигурителната система, разбира се, и с техния личен принос - като си плащат здравните осигуровки. Имаме амбицията да намалим броя на здравно неосигурените лица, които в момента са  малко над 700 000 души", коментира председателката на  здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във