Банкеръ Daily

Финансов дневник

Свръхниските лихвени проценти са тук, за да останат

Централните банки изглежда ще запазят ултра разхлабената си монетарна политика и през 2021 г., въпреки очакванията, че икономиката ще се ускори след белязаната от рецесия вследствие на корона кризата 2020-а. 

Според анализаторите на Bloomberg нито една от западните централни банки не планира да увеличи лихвените проценти през тази година. Нещо повече - прогнозите са, че Китай, Русия, Индия и Мексико ще намалят лихвите допълнително, а единствено Аржентина и Нигерия може да увеличат лихвените проценти. 

Нагласите са, че централните банкери ще искат гаранции, че възстановяването е в ход и е необратимо, преди да започнат изобщо да мислят за евентуално затягане на паричната политика. Разпространението на пандемията от COVID-19 продължава да е основният източник на несигурност. Безработицата остава висока, а инфлацията - ниска, а това са основните причини за изчакването. Очаква се дори инфлацията да тръгне нагоре през 2021 г., централните банкери да не се трогнат особено от този факт. 

По време на голямата финансова криза през 2008 г. централните банки бяха в центъра на вниманието. Сега при корона кризата те са в поддържаща роля, а водещите са финансовите министерства, предоставящи масивни фискални стимули. В главната роля са и здравните системи, доставящи ваксината. Затова основното предизвикателство в бъдеще ще е излизането от режима на екстремни стимули, без да се нарушава финансовата стабилност, казват анализаторите. 

Лихвените равнища в България зависят от политиката на Европейската централна банка. Нас ни интересува кога икономиката на еврозоната ще започне да излиза от кризата и кога инфлацията ще достигне целта от 2%. Едва тогава ще можем да говорим за повишаване на лихвите.

ЕЦБ увеличи размера на програмата си за директно изкупуване на облигации до 1.85 трилиона евро през декември и удължи срока ѝ до март 2022 г. С началото на масовата ваксинация срещу COVID-19 икономическите прогнози станаха малко по-оптимистични, но въпреки това ограничителните мерки срещу разпространението на вируса остават в сила в много държави, включително и в Германия.

В близките седмици и месеци инвеститорите ще очакват и сигнали от Лагард и нейните колеги за евентуалната промяна на инфлационните цели и мерките във връзка с климатичните промени, които ЕЦБ също очерта като приоритет в бъдещата си дейност.

Според експертите на Bloomberg до края на тази година ЕЦБ ще продължи да изкупува облигации от пазара с темпове около 20 милиарда евро на месец и ще осигурява ликвидност за банковата система с нови рефинансиращи операции при отрицателна лихва, която може да падне до -1%.

Така че е логично да се смята, че по всяка вероятност ниските лихви ще останат на това равнище за години напред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във