Банкеръ Daily

Финансов дневник

Свръхбогатите сключват гигантски ипотеки за достъп до евтини кредити

Луксозен мезонет в Ню Йорк за 88 млн. долара предлага всички екстри, които се очакват от космическата цена - площ от 626 кв. м, панорамна тераса и убийствени изгледи към Манхатън. От юни имотът, притежаван от семейството на руския милиардер Дмитри Риболовлев, има още една екстра, достъпна за ултрабогатите: ипотека за 42.5 млн. щ. долара от "Джей Пи Моргън Чейз" с 2.9% годишна лихва, което прави приблизително 177 хил. долара месечна вноска, информира агенция "Блумбърг". Риболовлев е купил апартамента от бившия председател и главен изпълнителен директор на "Ситигруп" - Санди Уейл - преди десетина години за дъщеря си Екатерина. По-късно семейството се опитало да го продаде след като цените на прекалено скъпите имоти в Ню Йорк започнали да падат. Вместо това днес собствениците са избрали да изтеглят солиден кредит срещу ценния актив.  

Въпреки че космическата ипотека е една от най-големите, сключени през последните месеци, тя не е изключение. Кредиторите все по-охотно отпускат заеми на най-ценните си клиенти след като централните банки орязаха лихвите, за да защитят националните стопанства от пораженията от COVID-19. Тези сделки дават достъп до кредитен ресурс на свръхбогатите, с който те да инвестират на фондовите борси, в криптовалути или в недвижими имоти, въпреки несигурното икономическо положение и очаквания скок на безработицата. 

След кратко затишие през първите дни на пандемията броят на гигантските жилищни заеми от по 766 хил. долара и нагоре е скочил с над две трети през август спрямо същия период на 2019-а, сочи официалната статистика на щатската Асоциация на ипотечните банкери. Трендът се поддържа от множеството домакинства, искащи да купят големи къщи в предградията или в провинцията в търсене на убежище от градската лудост, от собствениците на жилища, избрали да рефинансират ипотеките си, както и от растящите борсови котировки.  

Ню Йорк е един от малкото големи градове, които публикуват ипотечни данни. От тях става ясно, че рекламният мастодонт Дрю Кац е сключил през август ипотека за 15 млн. долара за нюйоркския си мезонет, купен преди четири години за 22 млн. долара. През април американският милиардер, инвеститор и филантроп Дан Ок пък изтеглил ипотечен кредит в размер на 50 млн. долара за жилището си в Манхатън, с което се сдобил през 2019-а. През май американска компания, контролирана от мексиканската наследничка Карън Вирджиния Бекман - част от фамилията-производител на елитната текила "Хосе Куерво" - е получила жилищен заем от 19 млн. щ. долара за апартамент, който е купила преди три години. 

Мега-ипотеките се сключват, въпреки че някои от най-богатите жители на Ню Йорк напускат града, за да се предпазят от пандемията от коронавируса и от неудобствата на карантините. Това бягство пък затлачва пазара на луксозни апартаменти в Манхатън, които не могат да намерят купувачи и натиска надолу цените им. Което крие сериозен риск за кредиторите. Непродадените имоти в Манхатън през третото тримесечие са скочили до 9319 - равнище, което не е достигано от разгара на глобалната финансова криза преди 11 години.   

Освен в Ню Йорк ръст на заемите, теглени от хора, които реално нямат нужда от пари, се наблюдава в Лос Анджелис, Сан Франциско и Лондон, свидетелстват брокери на недвижими имоти и частни банкери. 

В британската столица свръхбогатите са "пазарували" новопостроени жилища за по над 20 млн. брит. паунда по време на пандемията, като в повечето случаи са получавали отбиви от цените, а понякога са придобивали повече от един имот наведнъж, твърди главният изпълнителен директор на частната банка на "Ейч Ес Би Си холдингс" в Обединеното кралство - Чарлз Боултън. Продажбите на английски жилища за по над 1 млн. паунда пък са скочили двойно през август, изпреварвайки останалите имоти на жилищния пазар. Най-голям интерес е имало към скъпата собственост извън Лондон. Боултън добавя, че "заемите са най-евтини от всякога и са налице значителни инвестиционни възможности за клиентите, които те бързо да усвоят".   

Междувременно, на американския ипотечен пазар се наблюдава разширяваща се пропаст между спечелили и загубили, защото заможните длъжници се възползват от дългосрочните лихви под 3% годишно, докато растящият брой останали без работа собственици на жилища не успяват да обслужват месечните си вноски. Което налага извода, че свръхбогатите и не чак толкова заможните в световен план вероятно ще получат най-солидни приходи от рекордно ниските лихвени проценти.  

Или, както обобщава Реми Франк - шеф на поделението за управление на личните състояния на богатите клиенти на "БНП Париба" - "на практика, колкото е по-заможно лицето, толкова по-големи заеми тегли...а банките са  повече от доволни да кредитират най-богатите". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във