Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СВИДЕТЕЛСКИЯТ МАРАТОН ПО ДЕЛОТО ЗА ПЧБ ПРОДЪЛЖАВА

Двудневното заседание на Софийския градски съд по наказателното дело срещу десет мениджъри и служители на фалиралата през 1996 г. Първа частна банка бе посветено на изслушването на десетина свидетели. Те трябва да изяснят пред магистратите финансовото състояние на банката непосредствено преди затварянето й от БНБ на 17 май 1996 г. и на последвалия близо двугодишен период на особен надзор.
Обвиняеми по делото са бившите изпълнителни директори на кредитната институция Венцислав Йосифов, Емилиян Димитров и Михаил Стефанов. Заедно с тях на подсъдимата скамейка са: бившият прокурист Кирил Григоров, началникът на управление Специфични банкови операции и рисково кредитиране - Орлин Георгиев, директорът на Международни разплащания - Емилия Арменкова, ръководителят на Парични пазари - Димитър Белчев, както и директорите на клоновете на банката в Тетевен - Йордан Йорданов, и в район Триадица - Искра Андонова и Драгомир Драганов. От всички тях се търси отговорност по вече отдавна компрометирания чл. 282 от Наказателния кодекс за това, че са нарушили служебните си задължения при отпускането на кредити, които впоследствие не са били върнати. Поне така твърди прокуратурата, която е изчислила, че с действията си десетимата мениджъри и служители на ПЧБ са й нанесли щети за 6.2 млрд. стари лева.
Специално Венцислав Йосифов е подсъдим за това, че в периода от 10 декември 1991 г. до 29 март 1996 г., неправомерно, според прокуратурата, е предоставил заеми на 37 дружества, които впоследствие не са ги погасили. Държавното обвинение твърди, че с действията си само той, като бивш изпълнителен директор на ПЧБ, е ощетил банката с над 40 млн. щ. долара и 5.7 млн. г. марки, които към датата на поставяне на банката под особен надзор - 17 май 1996 г., са равни на близо 4.8 млрд. стари лева.
Срещу Емилиян Димитров прокуратурата е отправила обвинение за отпускането на кредити на 13 различни фирми. От тях непогасени остават 8.66 млн. щ. долара и 518 хил. г. марки, които към 17 май 1996 г. са с обща левова равностойност над 1 млрд. стари лева.
По време на съдебните заседания на 12 и 13 април бяха изслушани десетина свидетели, от които съдът се опита да си състави по-ясна представа за финансовото състояние на банка и за извършваните в нея операции. Това обаче се оказа доста трудна задача, тъй като повечето от призованите заявиха, че смътно си спомнят сделките и събитията станали преди девет-десет години. Фактите за тях бяха избледнели дори в паметта на бившия главен счетоводител на банката Илиян Митев и на един от основателите й Валентин Моллов. Що се отнася до невърнатите заеми, някои свидетели обявиха, че са спрели обслужването им временно, заради чувствителното влошаване на финансовото си състояние през 1996 г. и 1997 г., след което обаче отново са започнали да ги погасяват и дори в момента се издължават на Йорсет холдингс - фирмата, която през 2000 г. купи активите на фалиралата ПЧБ.
Съдът реши да продължи с изслушването на свидетелите на 17 май, за когато насрочи следващото заседание. Но самият факт, че обвиненията срещу бившите изпълнителни директори и служители на ПЧБ са по чл. 282 от Наказателния кодекс, до голяма степен предрешава изхода му. До момента няма наказателен процес срещу шефове на банки, повдигнат по чл.282 от НК, който да е приключил с тяхното осъждане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във