Банкеръ Weekly

СМРАЧАВАЩИ СЕ НЕБЕСА

Светът запада, ние се ускоряваме

Там някъде е растежът на България...

"В началото на 2018 г. световната икономика работеше на пълни обороти, но в последвалите месеци изгуби скорост и в предстоящата година пътуването може да се окаже още по-неприятно", казва в официалното съобщение Кристалина Георгиева - главният изпълнителен директор на Световната банка, която от 1 февруари временно ще оглави институцията.

Новият доклад е озаглавен "Смрачаващи се небеса" и съдържа предупреждения за предстоящо т.нар. меко приземяване на световната икономика, за което първите ясни сигнали са се появили към средата на миналата година.

След като се получи известно забавяне през 2018 г., която завърши с реален годишен ръст на БВП от 3.5%, прогнозите са процесът на икономическа експанзия да  увеличи скоростта си до 3.9% през 2019 година, Това са изводите на  икономическия екип на "УниКредит Булбанк" от  последния му  тримесечен анализ за икономиката на ЦИЕ.

 "Ако тази прогноза се материализира, 2019 г. ще се окаже шестата поредна година на растеж, което ще маркира втория най-продължителен период на експанзия в най-новата стопанска история на страната", смятат  анализаторите.

Тази прогноза съществено се различава  от други такива преценки. Например Световната банка прогнозира ръстът на икономиката у нас да се забави до 3.1% през тази година. Преди година обаче тя очакваше растеж от 3.6 процента. Но оптимизмът е поолекнал - през 2020 г. икономиката на страната ще се забави до ръст от 2.8%, сочат текущите прогнози на експертите от Световната банка.

Анализаторите от "УниКредит Булбанк" посочват като причина за възходящото ни развитие намаляването на въздействието от временни фактори, които  забавят  растежа през 2018 година. Тези фактори са тежкият спад на износа на стоки за Турция, по-високите цени на енергийните суровини и най-вече по-слабата от очакваната реколта на някои селскостопански култури в резултат на засушаването през лятото на 2018 година.

"Освен намаляване на въздействието на тези фактори  растежът през 2019 г. ще бъде подкрепен от умерена фискална експанзия в комбинация с известно нарастване както на частните, така и на публичните инвестиции", допълват от екип икономически проучвания на "УниКредит Булбанк".

В анализа се посочва още, че предвидените в бюджета стимули се очаква да подпомогнат растежа през 2019, преди фискалната политика да се трансформира в неутрална спрямо растежа през 2020 година.  Сред планираните за 2019 г. мерки  с най-силен стимулиращ ефект по отношение на вътрешното търсене  се очаква да бъдат увеличаването на разходите за инфраструктурно строителство и увеличаването на заплатите в публичния сектор.

"Очакваме бавното изпълнение на инфраструктурните проекти от предишните няколко години, включително и тези, финансирани със средства от ЕС, да започне да се преодолява в хода на 2019 г.", допълват от икономическия екип на "УниКредит Булбанк".

Песимистите от Световната банка намалиха очакванията си за глобалния икономически растеж през тази година, като очакват забавянето да бъда заради напрежението в търговските отношения и намаляване на международната търговия. Финансовата институция предвижда ръст от 2.9% през 2019 г., след като предишната прогноза беше за 3%, пише Financial Times.
Банката очаква по-нисък ръст във водещите икономики по света. Американската икономика ще се забави от 2.9  на 2.5% в последната година преди изборната 2020 г., а китайската - от 6.5 на 6.2 процента. С изчерпването на ефекта от данъчната реформа на президента Доналд Тръмп през 2021 г. ръстът на икономиката в САЩ ще е слязъл рязко на 1.6%, т.е. почти половината от темпото, очаквано за настоящата година. През същата година Китай се предвижда да расте с 6%, което е добро темпо, макар да е далеч от средния растеж от 10% годишно в периода 1980-2010 година.

Очакванията за еврозоната са там да се покачи  БВП с 1.6% през тази година.  През ноември Европейската централна банка публикува годишната си есенна прогноза, според която през 2018 г. европейската икономика трябва да расте с 1.9% и да се забави до 1.7% през 2020 година. Според Световната банка обаче спадовете ще бъдат по-резки и ще се случат още през тази година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във