Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Световното богатство расте

Богатството в света е нараснало значително през последните двадесет години, сочи последният доклад на Световната банка под наслов The Changing Wealth of Nations 2018, публикуван във вторник. Анализът проследява данните за 141 страни през последните две десетилетия, като оценява  състоянието на природата и инфраструктурата, доходите на човек в рамките на живота му, както и нетните чуждестранни активи.

Данните от доклада сочат, че глобалното богатство се е увеличило с 66% - от 690 трлн. долара през 1995 г. до 1143 трлн. долара през 2014 г. при постоянни валутни курсове на щатската валута за същата година. Въпреки положителната новина обаче  неравенството  остава значително - финансовото състояние на глава на населението в богатите страни според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е 52 пъти по-голямо от това на страните с по-ниски доходи. Спад в богатството на глава на населението се отчита в няколко страни с ниски доходи, в някои богати на петрол държави от Близкия изток и в богати страни от ОИСР, засегнати от финансовата криза от 2009 година. Авторите на доклада отчитат, че над 20 страни с ниски доходи, където природният капитал е доминирал в благосъстоянието през 1995 г., са придобили статут на страни със среден доход през периода, отчасти инвестирайки в сектори като инфраструктура, образование и богатство. Именно това е позволило на тези страни  да увеличат човешкия си капитал.

Важно е да се уточни, че последният доклад за пръв път включва оценки за човешкия капитал. А те  показват, че жените формират под 40% от глобалния човешки капитал заради по-ниското заплащане за труда им.  Световната банка подчертава, че с постигането на равенство между половете богатството в този сегмент може да нарасне с 18 процента. А значението на този сектор е огромно - човешкият капитал формира две трети от глобалното богатство, докато например производственият - само една четвърт. На природния капитал се отдават едва 10% от глобалното богатство, същевременно обаче той остава най-важният компонент за финансовото състояние на по-бедните страни (47% през 2014 г.) и над 25 на сто от богатството на страните с ниски и средни доходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във