Банкеръ Daily

S&P Global:

Световният държавен дълг ще скочи до рекордните 53 трлн. долара до края на годината

Размерът на дълга, дължим от световните правителства, ще скочи до рекордните 53 трилиона долара до края на годината, изчисли S&P Global. Според изследването световният държавен дълг само за тази година ще бъде в размер на 8.1 трилиона щатски долара, предава "Ройтерс".

Около 70%, или 5,8 трилиона долара от суверенните брутни заеми ще бъдат използвани за рефинансиране на падежи на дългосрочни задължения, докато останалите нови заеми – в размер на 2.3 трлн. долара, ще представляват 2.6% от стойността на глобалния БВП.

S&P посочва, че нарастването на световния държавен дълг до голяма степен се дължи на по-високите нужди от заеми на някои от най-големите страни, сред които САЩ и Япония. Двете държави остават едни от най-големите кредитополучатели в световен мащаб, като формират почти 60% от общата сума. "До края на 2020 г. прогнозираме, че световният държавен дълг ще нарасне с 5% спрямо 2019 г. и с 30% в сравнение с 2015 г., като до края на годината ще достигне рекордните 53 трилиона долара“, съобщават анализаторите Карен Вартапетов и Роберто Сифон-Аревало.

От S&P очакват Китай да емитира нови дългове за около 636 милиарда долара, следван от Италия, Бразилия и Франция, като всяка от страните се очаква да поеме нови задължения за 250 милиарда долара през настоящата година.

Очаква се още и водещите 20 нововъзникващи икономики да емитират дълг за 1,62 трилиона долара през тази година, с 4% повече спрямо 2019 г., което ще представлява исторически максимум. "Увеличението в световен мащаб отразява по-високите потребности от заеми на най-големите държавни емитенти, тъй като фискалната им позиция отслабва през 2020 г. на фона на нестабилните глобални икономически перспективи“, се казва в доклада на S&P Global, като се добавя, че ниските лихвени проценти също насърчават тенденцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във