Банкеръ Daily

Финансов дневник

Световният дълг достигна рекордни 188 трилиона долара, сочи Кристалина Георгиева

Световният дълг - държавен и частен - удари рекордните 188 трилиона долара или 230% от глобалния БВП, заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), при откриването на 20-ата годишна конференция на Жак Полак във Вашингтон. "Световният дълг - както публичен, така и частен - достигна рекордно високите 188 трилиона долара, което е около 230% от световното производство. Основният фактор за неговото увеличение беше частният сектор, който в момента представлява почти две трети от общия дълг", отбеляза Георгиева. Според нея показателят „държавният дълг в напредналите икономики е на ниво, каквото не е бил след Втората световна война“, сочи тя. "Националният дълг на развиващите се страни е на нивото, което за последно се наблюдава по време на дълговата криза през 80-те години. В страните с ниски доходи през последните пет години се наблюдава рязко увеличение на дълга", каза ръководителят на фонда.

Георгиева подчерта, че е необходимо да се намери решение на ситуацията с глобалния дълг, защото той създава рискове за глобалната икономическа и финансова стабилност. Тя припомни, че ръстът на световния дълг се дължи до голяма степен на финансовата криза от 2008 г., когато беше предоставена мащабна държавна подкрепа на частния сектор. "Последните проучвания на МВФ показват, че само пряката държавна подкрепа за финансовите институции по време на кризата през 2008 г. възлиза на 1,6 трилиона долара", заяви ръководителят на МВФ.

„Високата тежест върху дълга направи много правителства, компании и домакинства уязвими от внезапно затягане на финансовите условия“, заяви ръководителят на МВФ. "В страните с ниски доходи тежестта на дълга може да застраши постигането на целите за развитие, тъй като властите харчат повече за обслужване на дълга и по-малко за инфраструктура, здравеопазване и образование", обясни Георгиева. "Ние оценяваме 43% от страните с ниските доходи са или с висок риск да изпаднат в критична ситуация с дълга, или вече са в него. "

Според ръководителя на МВФ развиващите се страни трябва да поддържат приемливо ниво на дълга като обръщат повече внимание на инвестиционните проекти с висока степен на възвръщаемост. Това предполага и "увеличаване на отговорността на кредиторите, които трябва да оценят въздействието на новите заеми върху размера на дълга на кредитополучателя", каза Георгиева. Тя също отбеляза значението на прозрачността при процесите на заемане и отпускане на заеми и препоръча да се насърчава по-тясното сътрудничество между страните, заеми и заемодателите.

"Тези проблеми, от устойчивостта на дълга до прозрачност и сътрудничество, ще бъдат от решаващо значение за благосъстоянието на развиващите се страни. Ето защо се нуждаем от повече усилия, повече диалог и свежи идеи", заключи ръководителят на МВФ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във