Банкеръ Daily

Финансов дневник

Световният бизнeс елит - песимист, българският...

Очакванията за икономически растеж в световен мащаб намаляват. Това отчита 22-то ежегодно проучване на PwC сред бизнес лидерите. Около 42% от участниците в проучването смятат, че ще има икономически ръст в сравнение с 57% през 2018-а.

"След рекордния скок на оптимизма, който се наблюдаваше миналата година в света, сега сме свидетели на отрезвяване и по-предпазливи изказвания за продължителен растеж", коментира Албена Маркова, съдружник "Консултантски услуги" в PwC България.

За първи път откакто проучването се провежда у нас, посочилите, че икономиката през 2019-а ще отбележи ръст, са по-малко в процентно отношение от тези в глобален мащаб - едва 36% спрямо 71% миналата година.

Същевременно българските бизнес лидери са значително по-уверени във възможностите организациите им да реализират ръст на приходите през 2019-а спрямо своите колеги по света. Значителен дял - 60% от анкетираните в нашата страна са убедени в увеличаването на приходите на своите компании в сравнение с 35% в света.

Когато става въпрос за географска експанзия, бизнес лидерите фокусират вниманието си към близките до тях държави. Предприемачите в България разпознават Румъния като втора по значимост страна за растежа на бизнеса им след Германия, която е неоспорим лидер за поредна година.

Като заплахи, които имат непосредствено влияние върху организациите им, бизнес лидерите този път посочват преди всичко свръхрегулираността на бизнес средата (35%), последвана от несигурността на правителствените политики, наличието на ключови умения у служителите, търговските конфликти и кибер заплахите.

За разлика от световния бизнес, който оценява липсата на ключови умения като основна пречка за създаването на иновации, според повечето български бизнесмени (64%) липсата на ключови умения у служителите им влияе най-много на качеството на продуктите и предлаганите от тях услуги.

Така или иначе, все повече бизнес лидери възприемат изкуствения интелект като ключов за растежа на техния бизнес и смятат, че влиянието, което той ще окаже върху начина им на работа, ще е по-голямо от този на интернет революцията. В резултат 37% от интервюираните в България възнамеряват да започнат да използват изкуствен интелект в бизнеса си в рамките на следващите 3 години.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във