Банкеръ Daily

Финансов дневник

Световната икономика не е на ръба на рецесия

Ръководителят на Банката за международни разплащания Агустин Карстен пред Bloomberg

Световната икономика все още не е на rръба на рецесия, според ръководителя на Банката за международни разплащания, позната и като централната банка на централните банки.

Забавяне има и то е забележимо, споделя Аугустин Карстен пред агенция Bloomberg. По думите му има някои индикатори, които показват, че вероятността от рецесия се е увеличила, но все още това е далеч от сигурно.

Шефът на БМВ все пак предупреди, че водещите централни банки е необходимо да провеждат фина настройка на паричните си и лихвени политики докато те подновяват стимулиращите икономиката мерки, за да избегнат натрупването на бъдещи рискове.

"Централните банки трябва да бъдат много умели в политиките си, за да постигнат подходящ баланс. Ако отидем твърде далеч по отношение на отрицателните лихвени проценти, позволявайки твърде много търсене на доходност, това може да доведе до ситуация, при която могат да започнат да се появяват заплахи за финансовата стабилност в бъдеще", предупреди Карстенс.

Централните банки по света се борят с това как да отговорят на по-слабия икономически растеж, тъй като търговските войни на президента на САЩ Доналд Тръмп подхранват несигурността сред потребители и бизнес. През юли Федералният резерв цитира перспективите за подобно несигурно глобално развитие, като мотив за намаляване на основните американки лихвени проценти за пръв път от десетилетие насам, като се очаква по-късно днес централната банка на САЩ отново да намали федералната фондова лихва с 25 базисни пункта до диапазон между 1,75% и 2,00%.

"Слонът в стъкларския магазин", особено в този регион, е търговската политика“, посочи шефът на БМР Карстенс, който преди това оглавяваше Мексиканската централна банка. "Ако имахме различна търговска политика, централните банки нямаше да бъдат тласнати толкова силно към разхлабване на паричната и на лихвената политика, която от своя страна изчерпва възможността за стимулиращи мерки в бъдеще".

Глобалната икономическа перспектива продължава да се влошава преди редовната година среща на Световната банка и на Международния валутен фонд през следващия месец. МВФ се готви да актуализира прогнозата си за растеж в най-новия си доклад "Световни икономически перспективи", след като през юли фондът намали прогнозата за тази година до 3.2%, което е най-слабото ниво на икономическа експанзия от последната световна финансова криза преди едно десетилетие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във