Банкеръ Daily

Финансов дневник

Световната банка вещае мощен 5.6-процентен глобален растеж 

Развиващите се пазари ще продължат да се борят с пандемията от COVID-19 и с последстивята й, въпреки че няколко основни икономики ще допринесат за най-мощния следрецесионен глобален растеж за последните 80 години, обяви Световната банка. 

Тя очаква глобалния БВП да се увеличи с 5.6% през тази година - доста над януарската прогноза за 4.1% ръст, става ясно от публикувания на 8 юни шестмесечен доклад за световните икономически перспективи. Основните мотори на растежа ще са 6.8-процентният подем на САЩ и 8.5-процентният скок на БВП на Китай. Международният кредитор ревизира натрупаните в исторически план данни, за да отговарят на осъвременените тегла на БВП на отделните държави. 

Макар че повечето напреднали стопанства се очаква да се върнат на предпандемичните равнища на доходите на глава от населението през 2022-а, две трети от нововъзникващите и развиващите се пазари ще останат под тях. Растежът в страните с ниски доходи вероятно ще е вторият по слабост за последните 20 години - 2.9% срещу предвидените през януари 3.4 процента. Основната причина за разделението е липсата на достъп до ваксини срещу коронавируса.

"Това е историята на две възстановявания", коментира в интервю за медиите Айхан Косе - директор на групата, изработила анализа. Той посочва, че "от едната страна са напредналите икономики, големите държави, които ще постигнат бърз и рекорден растеж; а от другата страна - стопанствата с ниски доходи, борещи се да генерират възход". 

Световната банка предупреждава и за значителна несигурност след 2021-а. Защото глобалното възстановяване може да зацикли след оттеглянето на политическата подкрепа и след охлаждането на търсенето, особено ако пандемията се проточи. Устойчив инфлационен натиск пък може да предизвика рязко затягане на финансовите условия, което ще засили уязвимостта от високите дългови равнища.

При тези обстоятелства, активността и в напредналите и в развиващите се икономики може да забави световния растеж до 2.7% през 2022-а и до 2.1% през 2023-а. Което ще остави възстановяването на анемичните равнища след глобалната финансова криза от 2008-2009-а.

От друга страна, глобалният подем може да се окаже по-силен от очаквания, ако скокът на растежа през 2021-а, в комбинация с по-бързото и по-равностойно разпределение на ваксините по света, стимулира експанзията на частния сектор. 

Другите по-важни акценти от доклада на Световната банка са, както следва:

- глобалната инфлация вероятно ще продължи да се повишава през тази година след подема й през първото полугодие, но се очаква да остане в рамките на целевите диапазони на повечето държави;

- макар че половината нововъзникващи и развиващи се пазари могат да отчетат инфлация над предвидените равнища, тя може да е временна и да не налага политически отговор при добре обосновани предвиждания;

- заради рекордно високата задлъжнялост, развиващите се стопанства вероятно ще останат уязвими на стрес от финансовите пазари, ако рисковите нагласи на инвеститорите се влошат заради действителен или очакван инфлационен натиск в развитите стопанства;

- по-високите цени на селскостопанската продукция в световен мащаб вероятно ще окажат инфлационен натиск в страните с ниски доходи в краткосрочен план, влошавайки несигурността по изхранването и заплашвайки да задълбочат бедността;

- опитите за намаляване на хранителните котировки чрез субсидии или контрол на износа рискуват да тласнат нагоре цените на храните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във