Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СВЕТОВНАТА БАНКА СЕ КАНИ ДА УДВОИ ПОМОЩТА ЗА ТУРЦИЯ

Според източници, близки до Световната банка, нейният мениджмънт обмисля възможността да повиши размера на кредита за подпомагане на финансовия сектор (FSAL) на Турция от 780 млн. щ. долара на 2 млрд. щ. долара. Той ще бъде преведен на три или четири транша, като първият превод от 500 млн. щ. долара ще бъде направен през юни. Разбира се, това ще стане, след като МВФ одобри оздравителната програма на турския кабинет и след като бордът на Световната банка вземе съответното решение в края на май.
Същите източници твърдят, че в рамките на спасителния пакет на страните от Г-7 правителството на Япония може да подпомогне турския финансов сектор с кредит от 750 млн. щ. долара. От Групата на седемте най-развити държави се очакват около 10 млрд. щ. долара. Най-горещ привърженик за увеличаване на тази помощ е Германия.
Турският държавен министър на икономиката Кемал Дервиш е във Вашингтон, където е и световният финансов елит. Правителството на Турция се надява на 15-21 млрд. щ. долара външно финансиране, за да преодолее кризата и да може да изпълни новата си стабилизационна програма. Тя, според първия заместник управителен директор на МВФ Стенли Фишер, е убедителна и може да получи международна финансова подкрепа.
Междувременно в доклад на Световната банка, изпратен до кабинета на Турция, се настоява за цялостно преразглеждане на нормативната база, свързана с държавните поръчки. В него се цитира проучване на Промишлената палата в Анкара, според което, за да имат успех, кандидатите трябва да платят 15% от стойността на поръчката като дарение за политическите партии. Законът за държавните поръчки е един от петнайсетте най-спешно нуждаещи се от ремонт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във