Банкеръ Daily

Финансов дневник

Световната банка прогнозира минимален ръст на глобалната икономика

Глобалният икономически растеж вероятно ще се повиши с ниски темпове през тази година, спрямо предходната, сочи прогнозата на Световната банка. Растежът на световната икономика ще достигне 2,5% през 2020 г. при 2,4% за миналата година, отразявайки очакваното възстановяване в някои от развиващите се страни, които преживяха трудна 2019 година, предава Би Би Си.

Растежът през 2019 г. беше най-бавният от финансовата криза насам, а умерената прогноза на банката за настоящата година е изпълнена с несигурност.

Всичко зависи от подобрението в някои от големите икономики, казват от Банката. Предполага се, че Индия ще се възстанови след значително забавяне на растежа през миналата година. Бразилия трябва да расте малко по-силно след период на слабост. Мексико и Турция следва да отчетат ръст, а икономиката на Аржентина ще продължи да се свива, но по-бавно, отколкото през последните две години. 

Световната банка запазва без промяна прогнозата си за растежа на България през тази и следващите години, като през 2020 г. се очаква темпът на растеж на БВП да се забави до 3%, а през 2021 и 2022 г. да се стабилизира на 3,1%.

Прогнозата предполага, че икономическата активност в Иран ще спре да намалява през тази година, като растежът ще се стабилизира през 2021 г. Политическото напрежение и насилие от последните дни обаче лесно биха могли да подкопаят това. Банката предупреждава за рискове, а Иран напомня, че конфликтът в Близкия изток представлява "непрекъснато съществуваща опасност, която може да има икономически последици". Докладът на Световната банка е написан преди тези събития. Въпреки това в документа се казва: "Сривът в производството на саудитски петрол в средата на септември подчертава потенциала за подновяване на напрежението в Близкия изток".

Франциска Онсорге, икономист от Световната банка и един от авторите на доклада, казва, че тези проблеми биха могли да се решат от развиващите се икономики чрез по-високи цени на петрола. В миналото е имало случаи, когато проблемите в Близкия изток доведоха до по-високи цени на петрола и дори допринесоха за глобална рецесия, посочва тя.

В този смисъл Онсорге отбеляза два фактора, които биха могли да помогнат да се намали реакцията на цените на петрола: първият е свързан с факта, че групата на производителите на петрол ОПЕК ограничава производството и може да отмени това. А другият - американската индустрия за шистов газ, която е сравнително нов фактор на световния пазар, може да увеличи производството много по-бързо от традиционните начини за получаване на нефт.

За Европа от Световната банка прогнозират растеж от 1 процент за 2020, а за 2021 г. и 2022 г. - 1,3%. Миналата година растежът беше 1,1%.

Търговското напрежение между САЩ и Китай е друг потенциален проблем за глобалния растеж. То би могло да "ескалира", се казва в доклада, въпреки признаците на охлаждане в спора. Двете страни договориха първата фаза от търговското споразумение, но конфликтът далеч не е напълно решен. Изглежда, че Банката осъзнава, че напредъкът в преговорите може лесно да се обърне и да възникне друго търговско напрежение.

За САЩ прогнозите са за растеж на БВП от 1,8% през 2020 г., което е забавяне в сравнение с 2,3% през 2019 г. От Банката посочват, че в последствие ще има и ново забавяне до 1,7% пред 2021 г. и 2022 г. Тези прогнози са доста по-ниски от над 3-процентния растеж, обещан от Тръмп.

Според новите прогнози Китай ще отчете растеж от 5,9% през тази година, 5,8 % догодина и 5,7% през 2022 г. Това ще бъде периода с най-слаб растеж на китайската икономика от началото на 90-те години досега.

За Русия прогнозата за настоящата година е 1,6%, а за Турция - 3%.

От Световната банка изразяват безпокойството си и за бързото нарастване на дълга в развиващите се икономики. Банката посочва, че е започнала "вълна от натрупване на дългове след световната финансова криза". "Увеличението на дълга в развиващите се икономики вече е по-голямо и с по-бърз темп", казват от институцията.

Натрупването на дълг и бавният икономически растеж може да затрудни създаването на ресурс за изплащане на дълговете. Цялостната картина на глобалните перспективи изглежда мътна и силно несигурна. Според прогнозите на Световната банка растежът на глобалната търговия се е забавил от 4% през 2018 г. до едва 1,4 процента миналата година, което е най-слабото постижение от финансовата криза през 2008 г. досега. За настоящата година се прогнозира растеж от 1,9% в търговията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във