Банкеръ Daily

Финансов дневник

Световната банка предупреждава за по-слаб глобален растеж

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви, че глобалната икономическа перспектива се влошава на фона на несигурността, свързана с Брексит, търговското напрежение и спада в Европа.

„Глобалният растеж се забавя“, заяви Малпас в Монреал, на годишните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, цитиран от Bloomberg. По неговите думи световната икономика изглежда по-слаба, а икономическият растеж вероятно ще спадне под 2,6% през настоящата година, каквато беше юнската прогноза на банката.

Дейвид Малпас поднови своето глобално предупреждение на фона на предстоящи важни световни събития. Тази седмица ще бъдат подновени търговските преговори на високо равнище между САЩ и Китай - преди поредната планирана тарифна ескалация на 15 октомври.

Инвеститорите ще следят и новините около премиера на Великобритания Борис Джонсън, който обеща да изведе Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври без сделка, ако е необходимо. Междувременно икономическите показатели на Европа светят в червено, тъй като спадът в производството все повече засяга вътрешното търсене.

МВФ също заяви, че може да намали перспективите си за 2019 г., след като през юли фондът прогнозира 3,2% ръст - най-ниският след финансовата криза. МВФ се готви да пусне актуализираната си прогноза следващата седмица.

Бившият заместник-министър на финансите по международните въпроси на САЩ Дейвид Малпас беше избран за президент на Световната банка в началото на април. Така Малпас стана тринадесетият шеф на трезора. 63-годишният беше номиниран за позицията от американския президент Доналд Тръмп през февруари.

Мандатът на президента на Световната банка е пет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във