Банкеръ Daily

Финансов дневник

Световната банка предупреди за риск от нова дългова криза

Световната банка призова за бързи и решителни действия за предотвратяване на нова дългова криза и предупреди, че пандемията може до доведе до "разочароващо" десетилетие за световната икономика. 

Базираната във Вашингтон институция заяви, че пандемията е довела до най-рязкото годишно увеличение на държавния дълг в последните 30 години и е показала уязвимостта на много от развиващите се пазари и развиващите се страни.

Президентът на банката Дейвид Малпас казва, че най-големият спад в световната икономика от 30-те години на миналия век е увеличил разликата между богатите и бедните. Според него има риск хората да не успеят трайно да подобрят жизнения си стандарт години наред. 

Очакванията на Световната банка са за растеж на от 4% на глобалния брутен вътрешен продукт през 2021 г., но това е под предкризнисните нива.

Освен това Дейвид Малпас подчерта, че съществува „съществен риск“ пред прогнозата. Причината са неуспехите в ограничаването на заразата, които могат да доведат до по-слаб растеж през тази година. Отделно, страните са изправени пред  нарастващи финансови затруднения.

Няколко държави вече са просрочили задълженията си, а други са изложени на риск от задлъжняване, се казва в доклада на Световната банка, цитиран от "Гардиън"

"Още преди пандемията имаше на рекордни нива на дълг. Сега тежестта както на вътрешния, така и на външния дълг се увеличи поради опустошителното свиване на доходите", посочва още президентът на банката. 

Необходим е изчерпателен набор от политически интервенции за справяне с това, което банката нарече четвърта вълна на дълга, призова Дейвид Малпас.

Според него усилията за изготвяне на всеобхватен пакет за облекчаване на дълга са възпрепятствани от нежеланието на кредиторите от частния сектор и някои държави - особено Китай - да вземат участие.

„Глобалната общност трябва да действа бързо и решително, за да е сигурна, че последната вълна от дългове няма да завърши с дългови кризи в развиващите се пазари и развиващите се икономики", посочват от Световната банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във