Банкеръ Daily

Финансов дневник

Световната банка повиши прогнозата си за икономика у нас

С над процент повиши Световната банка прогнозата си за нарастване на българската икономика през 2021 година в най-новия си доклад за Европа и Централна Азия, който беше представен онлайн на 5 октомври във Вашингтон.

 

Очакванията са брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да нарасне с 3.7% за настоящата година, в сравнение с ръст от 2.6 на сто в предишната си прогноза през юни.

Поводът за промяната не е само за нашата страна, но и за Европа (в доклада не са включени страните от еврозоната), е необичайното оживление на икономиката през първата половина на годината, което се е превърнало в стимул за повишаване на икономическата активност в страните с развиващи се пазари и икономики.

Главният фактор за оживлението е активното възстановяване на обема на износа през първата половина на годината, което е свързано с нормализация на икономическата активност в еврозоната, резкия ръст на цените на суровините и повишаване на вътрешното търсене на фона на ваксиниране на населението и реализирането на пакети от мерки за подкрепа на икономиките.

Въпреки регистрирания икономически импулс, в краткосрочен план както за България, така и за целия Европейски съюз най-големият риск е появата на нови щамове на COVID-19 и все още бавният темп на ваксиниране срещу заразата в региона. На фона на само 20% ваксинирани пълнолетни граждани с поне една доза към средата на август сравнено със 75% с поне една доза в ЕС, България е изправена пред риск от нов пик на заразяване в началото на есента, което може да доведе до нови ограничителни мерки и до забавяне на икономическото възстановяване, предупреждават от Световната банка.

Според прогнозата на институцията, завръщането на икономиката на България към предкризисните нива ще се случи през 2022 г., заради това и прогнозата е повишена за ръста на БВП до 3.8% през 2022 г. (от 3.3 на сто в предишната прогноза) и до 3,6% през 2023 г. (спрямо 3.4% в предишната прогноза).

Друг важен риск в краткосрочен план е политическата нестабилност. От Световната банка припомнят, че страната се насочва към трети кръг от предсрочни парламентарни избори след два предсрочни вота през април и юли, които не успяха да формират управляващо мнозинство.

Очакванията на банката за инфлацията е тя да нарасне до 3.2% през 2021 година и да достигне съответно с 3.3% и 3.4% през 2022 и 2023 година, колкото беше и предишната прогноза.

Световната банка рязко понижава очакванията си за баланса по текущата сметка. Ако през юни очакванията бяха за положителен баланс от 1,8% (2021 г.), 2,5% (2022 г.) и 2,4% (2023 г.), то в новата прогноза перспективите са за отрицателен баланс, съответно от 3.9% (2021), 3.7% (2022) и 3.4% (2023).

Facebook logo
Бъдете с нас и във