Банкеръ Daily

Финансов дневник

Световната банка очаква пандемията да остави "трайни белези" върху развиващите се страни

Дейвид Малпас, президент на Световната банка

Световната банкa очаква коронавирусът и произтичащите от него рецесии да оставят "трайни белези" в развиващите се страни и пазари, като най-тежките щети ще понесат износителите на петрол и тези страни, които преживяват финансови кризи. Това се посочва в предварителния доклад на международния кредитор.

"Глобалната икономика търпи опустошителен удар от пандемията COVID-19, която заплашва да тласне в крайна бедност през тази година над 60 милиона души", предупреди президентът на Световната банка Дейвид Малпас. Международната институция определя "крайната бедност" като такава, когато човек разполага с по-малко от 1,90 долара на ден, съобщава "Ройтерс".

В обръщение към пресата по повод новия доклад "Глобални икономически перспективи" на Световната банка, Малпас заяви, че развиващите се страни са изправени пред безпрецедентна здравна и икономическа криза, която застрашава постигнатото развитие за десетилетия напред. Според доклада нововъзникващите пазари, претърпели финансова криза заради коронавируса, могат да отбележат икономически спад от 8% за петгодишен период, докато загубата при развиващите държави, които са и петролни износители може да достигне до 11 на сто.

"Дълбоките рецесии вероятно ще оставят трайни белези по множество канали - спад в инвестициите и по-малко иновации, ерозия на човешкия капитал и оттегляне от световните търговски вериги и вериги за доставки", се казва в доклада. Тези ефекти, според документа, могат да намалят потенциалния растеж и производителността на труда в дългосрочен план. "Дългосрочните щети ще бъдат особено тежки в икономиките, които претърпяват финансови кризи, както и при износителите на петрол, поради спада на цените", отбелязват анализаторите на банката.

Въпреки многобройните предизвикателства, президентът на Световната банка заяви, че някои от най-големите опасения все още не са се изпълнили. Малпас обаче увери, че институцията ще работи за ограничаване на вредите и ще помогне на страните да се подготвят за възстановяване, за да могат да излязат от кризата по-добри и по-силни от преди. "По-голямата прозрачност на дълга за привличане на нови инвестиции, по-бързият напредък в цифровата свързаност и значителното разширяване на мрежите за парична безопасност за бедните ще помогнат за ограничаване на щетите и ще спомогнат да се изгради по-силно възстановяване", каза той.

Президентът на Световната банка отбеляза също, че финансирането и изграждането на производствена инфраструктура са сред най-трудните за решаване предизвикателства. "Държавите ще трябва правилно да разпределят капитала си към сектори, които са продуктивни в новите пост-пандемични структури, като използват системи, които да могат да изграждат и запазват човешкия и физическия капитал по време на възстановяването", заключи Дейвид Малпас.

Очаква се пълният доклад на Световната банка да бъде публикуван на 8 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във