Банкеръ Daily

Финансов дневник

Световната банка: До 5 милиона граждани на ЕС са в риск от бедност

Световната банка похвали Европейския съюз, че благодарение на "безпрецедентен и изключителен политически отговор" е смекчил най-тежкото въздействие на Covid кризата върху заетостта и доходите.

Въпреки това коронакризата е разкрила и изострила дълбоко вкоренени проблеми в ЕС, сред които и сближаването на доходите между страните-членки от Алианса. В последния си доклад банката посочва, че между три и пет милиона души в ЕС се оценяват като „изложени на риск от бедност“. Липсата на финансови буфери за преодоляване на икономическата криза е по-сериозна за жените, семействата с ниски доходи и жителите в селските райони, казва Световната банка.

Базираната във Вашингтон институция акцентира върху Плановете за възстановяване и устойчивост. Според Световната банка тези програми могат да засилят напредъка в зелените и цифровите преходи в Европейския съюз. Отделно, заради продължаващата криза, те ще са източник на ресурс за продължаване на доставката на ваксини. Именно схемите за държавна помощ и доставката на ваксини остават от съществено значение за укрепване на устойчивостта на фирмите, работниците и домакинствата. Предвид продължителността на кризата и въздействието върху най-уязвимите, много правителства са избрали да удължат продължителността на подкрепата през цялата 2021 година, отчита СБ.

През 2020 г. икономиката на ЕС се сви с 6.1% - т.е. пандемията предизвика най-голямата рецесия в мирно време на Стария континент. Според банката  трябва да се обърне специално внимание на вече уязвените работници като младежите, самостоятелно наети лица и тези, които са в неформална заетост. Тези групи са по-склонни да се сблъскат с по-дълги периоди на безработица.

Според прогнозите на Световната банка растежът през 2021 г. ще бъде силен, но неравномерен. Очаква се глобалната икономика да нарасне с 5,6% - най-силните темпове след рецесията от 80-те години на миналия век.

Facebook logo
Бъдете с нас и във