Банкеръ Daily

Финансов дневник

Световната банка дава милиарди на Китай, въпреки възраженията на САЩ

Световната банка съобщи, че бордът й е приел нов план за подпомагане на Китай с 1 до 5 млрд. долара в заеми с ниски годишни лихви и матуритет до юни 2025 г., въпреки възраженията на американския министър на финансите Стивън Мнучин и няколко американски законодатели, съобщава CNBC.

На изслушване пред Комисията по финансовите услуги в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Мнучин каза, че не е съгласен с плана, обявен в средата на тази седмица, добавяйки, че иска Световната банка да изключи Китай от своите програми за заеми за страни с ниски и средни доходи.

Петгодишният план за отпускане на заеми беше публикуван, след като бордът на Световната банка „изрази широка подкрепа“ за ангажираността на кредиторите към многостранно развитие в структурните и екологичните реформи на Китай.

Световната банка отпусна заем на Китай за 1,3 милиарда долара през фискалната 2019 година, приключваща на 30 юни. Новият план изисква кредитирането „постепенно да намалее“ от предходната си петгодишна средна стойност от 1,8 млрд. долара. Мнучин добави, че Пекин е поискал продължаващо финансиране от Международната банка за възстановяване и развитие „за реформи, изграждане на институции и трансфер на знания“.

Но спадът в кредитирането не е достатъчно бърз за Мнучин, който твърди, че Китай е твърде богат за подобна международна помощ, тъй като заема стотици милиарди долари на по-бедните страни чрез различни инициативи.

Също така американските законодатели все по-често изразяват опасения, че средствата на данъкоплатците в САЩ, отпуснати чрез Световната банка за Китай, улесняват нарушаването на човешките права и нелоялната икономическа конкуренция.

Председателят на финансовия комитет на Сената Чарлз Грасли цитира предполагаемите нарушения върху правата на човека в Синдзян, свързани с лагерите за задържане на мюсюлмански уйгури, като също критикува плана за заем на Световната банка. "Световната банка не трябва да дава заеми на заможни държави, които нарушават правата на своите граждани и се опитват да доминират по-слабите страни военно или икономически", каза Грасли.

Конгресменът Антъни Гонсалес, републиканец от Охайо, който въведе законодателство за ограничаване финансирането на Световната банка за Китай, добави: За мен дори един долар на нашите данъкоплатци, отпуснат за Китай, е твърде много“.

Въпреки че САЩ имат ефективно право на вето върху основните решения на борда, като увеличаване на капитала и назначения на ръководството, последният план за заем за Китай не изисква официално гласуване.

Мнучин каза на законодателите, че очаква заемът на Световната банка за Китай да падне под един милиард долара през текущата фискална година. От своя страна Световната банка заяви, че петгодишният заем за Китай ще бъде насочен към насърчаване на пазарните и фискални реформи, за да се развие частния сектор. Банката ще насърчи и по-екологичния растеж чрез намаляване на замърсяването и ограничаване на въглеродните емисии, както и ще помогне за увеличаване достъпа на китайските граждани до здравни и социални услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във