Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СВЕТОВНАТА БАНКА ДАВА 80 МЛН. ДОЛАРА ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ

Муравей Радев и Андрю Воркинг, директор на Световната банка за България, подписаха на 5 юли двe споразумения за заеми по проекти, свързани със земеделието ни. Парите ще бъдат насочени за развитието на селскостопанските производители, малките и средните предприемачи и собствениците на земя. Двата кредита са част от изтичащото през тази година тригодишно споразумение с международната институция за подпомагане на реформите у нас.
Първият заем е на стойност 30 млн. долара (33.5 млн. евро) и е по проект Кадастър и имотен регистър. С него ще се промени системата на имотна регистрация. Около 90% от българските семейства притежават под една или друга форма земя, но липсата на кадастър затруднява продажбата и търговията с нея. След реализацията на проекта достъпът до информацията ще е бърз и лесен и ще модернизира системата за търговия със земята или използването й за гарантиране на кредити, заяви Андрю Воркинг.
Вторият заем е 50 млн. щ. долара (55.8 млн. евро) и е по проект за преструктуриране на селското стопанство ASAL II. Със средствата от него ще се продължи политиката на реформи в аграрния сектор. Една от областите, в които приоритетно трябва да бъдат насочени парите, е изграждането на по-активен пазар на зърно. Това ще позволи на селските стопани да депозират своята продукция в лицензирани складове и да получават кредити срещу нея.
Други сектори, в които ще се използват парите по ASAL II, са за приватизация на земеделски предприятия и за структурни промени в системата на напояването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във