Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СВЕТОВНАТА БАНКА ДАВА 33.5 МЛН. ЕВРО ЗА КАДАСТЪР

Правителството одобри споразумението за получаване на заема по проекта Кадастър и имотна регистрация от Международната банка за възстановяване и развитие, която е част от Световната банка. То ще бъде ратифицирано от Народното събрание, след като депутатите се завърнат от лятната си ваканция на 4 септември 2001 година.
Кредитът е в размер на 33.5 млн. евро, с които в рамките на пет години ще се финансира дългосрочната програма за създаване на кадастъра и на имотния регистър.
Заемът е одобрен от борда на директорите на Световната банка на 21 юни 2001 година. Той трябва да бъде погасен за 20 години, като през първите пет ще се плаща само лихвата. Тя е плаваща и се определя на база шестмесечния ЛИБОР във валутата на заема.
Законът за кадастъра и имотния регистър бе приет на 12 април 2000 г., а влезе в сила на 1 януари 2001 година. Той регламентира създаването на Агенция по кадастъра. С новата нормативна уредба се промени и системата за вписване на земите и имотите. Според нея се преминава от персонално към поимотно вписване, при което има, пълна информация за правата върху всички недвижими имоти и за техните вносители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във