Банкеръ Daily

Финансов дневник

Световната банка: Българската икономика няма да се възстанови през 2021-а

Българската икономика ще отбележи растеж от 3.3% през 2021-а, прогнозира Световната банка. Реалният растеж на БВП обаче ще е недостатъчен, за да върне икономиката ни към нивата от 2019 г., когато бе отбелязан ръст от 3.7 процента.

Според оценките на базираната във Вашингтон институция възстановяването у нас ще завърши едва през 2022 г., когато ще бъде отчетено нарастване, съизмеримо с предкризисните нива. 

Очаква се световната икономика да нарасне с 4% през 2021 г., но при условие, че ваксината срещу Covid-19 има широко разпространение през цялата година. Възстановяването ще се забави, освен ако политиците не предприемат решителни мерки за укротяване на пандемията и прилагане на реформи за повишаване на инвестициите, казва Световната банка.

Както при други тежки кризи в миналото, и сегашната пандемия се очаква да остави дълготрайни неблагоприятни ефекти върху глобалната дейност. Институцията очаква разочароващ растеж в следващото десетилетие поради недостатъчни инвестиции, по-ниска заетост и спад на работната сила в много напреднали икономики. 

"Политиците трябва да продължат да поддържат възстановяването, като постепенно преминават от подкрепа на доходите към политики за стимулиране на растежа. В дългосрочен план в развиващите се пазари и развиващите се икономики политиките за подобряване на здравеопазването и образователните услуги, цифровата инфраструктура, устойчивостта на климата и практиките за бизнес и управление ще помогнат за смекчаване на икономическите щети, причинени от пандемията, намаляване на бедността и напредък в споделения просперитет", съветват от Световната банка.

Какво казва бизнесът

Прогнозата на Световната банка се покрива с очакванията на представителите на българския бизнес. Преди дни председателят на Българската стопанска камара обяви, че растежът ще започне най-рано догодина.

Най-тежкото последствие от пандемията е отложеното потребление - по тази причина през миналата година в бюджета не са постъпили над 1 милиард лева, посочват от Стопанската камара.

Прогнозата е масовата ваксинация срещу Covid-19 да ускори стопанското възстановяване.

Предкризисните нива на БВП в българската икономика се очаква да бъдат достигне едва през 2022 г., но първи признаци на икономическо възстановяване в производството вече са налични, а оптимизъм дава ваксината срещу Covid-19, коментира Радосвет Радев.

"И от тази гледна точка като че ли почва да отпада това чувство за всеобщ риск. Това гарантира подема", обясни той.

По думите му най-доброто лечение за икономиката е потреблението на домакинствата, а Covid кризата ограничи именно потреблението при това драстично.

"В България втората половина на 2020 г. депозитите на семействата са се качили до нива 5 милиарда. Представете си 5 милиарда потребление. Само върху 5 милиарда 20% ДДС-то е 1 милиард - това са пари, които не са влезнали в хазната, не са влезнали в данъчната система", посочи Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във