Банкеръ Daily

Финансов дневник

Светкавични трансфери в левове през програмата Blink

Бизнесът обича бързината - и в мисленето, и в сделките, и най-вече в получаването на спечелените пари.

Това става възможно с незабавните разплащания. Макар и със закъснение те вече са и у нас, благодарение на БОРИКА, която е в основата на технологичната инфраструктура на платежната индустрия. Важно място в портфолиото на компанията заемат иновативните финтех услуги за крайни клиенти, като например отдалечената електронна идентификация, електронния и облачния електронен подпис B-Trust, незабавните плащания* Blink, мобилните плащания, паричните преводи през банкомат Cash-M и други.

Услугата „незабавни плащания“ се предлага в почти всички европейски страни. У нас интерес към нея има както от бизнеса, така и от заинтересованите институции. Проектът на БОРИКА е платформа за развитието на банковата система в страната и чрез нея платежните услуги ще бъдат "инжектирани" с повече ефективност и по-голяма бързина.

Незабавните плащания представляват електронни решения за плащания на дребно, достъпни 24 часа в денонощието и 365 дни в годината. В резултат на използването им сметката на получателя се кредитира с незабавен или близък до незабавния ефект. Плащанията от сметка в сметка могат да се прехвърлят на получателя в рамките на 10 секунди, а максималната сума е до 100 000 лева.

Незабавните плащания са възможни единствено между клиенти на доставчиците на платежни услуги, сертифицирани по Програмата Blink. Иновативната услуга оптимизира времето за обработка на междубанковите преводи в лева. Удобството идва и от това, че позволява освен бързи B2B плащания, също така и бързи плащания на POS, т.е. на място при търговеца.

Заедно с улеснението за бизнеса и клиентите, използването на инфраструктурата за незабавни плащания е свързана и със сериозни инвестиции от страна на банките. Това е и причината услугата в момента да не е така разпространена и да се предлага от "Обединена българска банка", "Юробанк България", TBI Bank, "Първа инвестиционна банка", MyFin, "Банка ДСК", „Транскарт Файненшъл Сървисис“ ЕАД. Очаква се всички местни доставчици на платежни услуги да се включат в системата за незабавни преводи Blink не по-късно от 1 април 2023 година.

ОББ,

част от белгийската финансова група KBC, предоставя на своите клиенти услуга за иницииране и получаване на превод от IBAN в IBAN до 10 секунди по Програмата за незабавни плащания Blink на Националната картова и платежна схема. С нововъведението Blink банката предлага още един сигурен, бърз и удобен начин за извършване на най-масовите разплащания за суми до 30 000 лв., чрез дигиталните канали ОББ Мобайл и ОББ Онлайн. А плащането е възможно ако получателят е клиент на „Юробанк България“, TBI Bank, „Първа инвестиционна банка“, MyFin, „Банка ДСК“ и „Транскарт Файненшъл Сървисис“ ЕАД.

Таксата на банката за извършване на незабавни плащания Blink е равна на тази за стандартните преводи през БИСЕРА, наредени от ОББ Мобайл и ОББ Онлайн. В случай на неуспешен превод, клиентите получават безплатно съобщение. 

Незабавни плащания Blink можете да се нареждат изцяло онлайн чрез електронното банкиране "Моята Fibank" или в избран от клиента клон на

„Първа инвестиционна банка“.

Те се изпълняват в реално време през платежната система БИСЕРА6 на БОРИКА. Необходимо е единствено клиентите да имат регистрация с активни права за достъп в "Моята Fibank". 

Услугата позволява да се извърши кредитен превод Blink в лева от/по сметка към друг доставчик на платежни услуги в България. Може да се използва и от физически лица, и от бизнес клиенти.

С въвеждането на незабавни преводи в лева

„Банка ДСК“

предлага един модерен начин за извършване на преводи, който ще улесни клиентите й в извършването на разплащания. Така банката отговаря на очакванията на потребителите за достъп до бързи дигитални услуги.  Те са достъпни и за физически лица, като им позволява да нареждат за секунди междубанкови преводи в лева за суми до 10 000 лв. или да получават междубанкови преводи до 30 000 лева.

Незабавният превод Blink може да бъде нареден през мобилното банкиране DSK Smart.

 Пощенска банка

 е първата у нас, сертифицирана за този тип плащания. С нея клиентите й имат възможност да правят преводи в лева от сметка в сметка (P2P/P2B) за суми до 30 000 лева в рамките на 10 секунди. Клиентът получава известие веднага след успешна валидация и одобрение от банката на получателя. Това става в съответствие с въведената паневропейска SEPA схема за незабавни плащания на Европейския платежен съвет. Приемат се за обработка само кредитни преводи в лева и не се допускат директни дебити, като плащанията се обработват индивидуално, трансакция по трансакция в реално време.

TBI Bank

също извършва незабавно плащане чрез програмата Blink. Услугата вече е достъпна за всички нейни клиенти. Това  им позволява да изпращат и получават до 30 000 лв. само за секунди към техни сметки в останалите банки, които са част от схемата. Става дума поредната стъпка, която предприемаме като част от нашата дигитална трансформация и още едно решение, което улеснява ежедневните банкови нужди на клиентите ни, коментират от банката.

Потребителят може да заплати в реално време разходи като наем, битови сметки, да прави онлайн покупки, преводи до приятел или роднина и редица други при това много по-бързо и удобно от преди. А търговците получат мигновено плaщанията от клиенти, като така винаги могат да разполагат с парите си.

 

*Незабавните плащания в левове по Програма Blink на Националната картова и платежна схема, част от БОРИКА, ще бъдат възможни единствено между доставчиците на платежни услуги, които са се включили в програмата. Но не са приложими за периодични и масови преводи, директни дебити, както и преводи към бюджета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във