Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"Светият дух призова акционерите

Спасяването на португалската Banco Espirito Santo ("Еспирито Санто") показа за първи път как новият европейски банков съюз ще се справя с проблемните банки. Решението на Лисабон се очаква да облекчи някои съмнения във функционирането на новите регулации за банковата индустрия в ЕС и показва как мисленето на банкерите и инвеститорите е еволюирало през последните години. Но най-важното е, че регулаторните органи демонстрираха, че са в състояние да затворят една банка със системно значение, без да запалят искрата на напрежение, подобна на тези, които избухваха в Европа от 2009 г. насам. Вместо загубите да бъдат за сметка на необезпечените вложители или данъкоплатците, Централната банка на Португалия избра по-нежния подход и прехвърли загубите върху притежателите на подчинен дълг и акционерите или приложи т.нар. bail-in (инструмент за рекапитализация чрез вътрешни източници).


Разликата с досегашните подходи

при подобни ситуации е, че собствениците и притежателите на акции първи абсорбират загубите, преди да се търси финансова помощ от държавата или да се инжектира капитал от специален фонд. А парите на вложителите остават напълно гарантирани.


Проблемите в Espirito Santo (някога най-големият кредитор в страната по пазарна стойност) обаче не означават завръщане на кризата в еврозоната, нито са признак на по-дълбоки проблеми в банковата система в Португалия. В случая те произтичат от лошото корпоративно управление в компанията-майка Espirito Santo International - частна, семейна холдингова компания, която седи на върха на конгломерата Espirito Santo Group. Преди седмица тя, заедно с четири дъщерни дружества подадоха заявление за обявяване в несъстоятелност, след като едно от тях не успява да изплати заема си през юли. В същото време Espirito Santo шокира финансовите пазари, като обяви загуба от 3.58 млрд. евро. Отчетите на банката показаха, че тя е кредитирала фирмите от семейната бизнес империя в продължение на много време.


Тези събитията оставиха на Espirito Santo и португалските регулатори


три възможности

Първо, да се опитат да наберат капитал чрез продажба на активи или издаване на нови акции. Второ, да приложат рекапитализация чрез вътрешни източници. Трето, да се намесят директно и да спасят банката с държавна помощ в името на финансовата стабилност.


Централната банка на Португалия и правителството на страната избраха втория вариант и интересното е, че изпълниха всичко като по учебник. Съгласно плана Espirito Santo ще бъде разделена на "лоша" и "добра" банка, а здравите й активи ще бъдат прехвърлени към добрата банка, която ще бъде преименувана на Novo Banco. Засега тя ще работи под контрола на регулаторните органи, но дългосрочната цел е да бъде върната към частния сектор като напълно функционален кредитор.


Акционерите Espirito Santo ще запазят контрол върху "лошата банка", където регулаторите ще прехвърлят онези активи, които смятат за токсични. Те са свързани главно с експозиции към бизнес империята на групата Espirito Santo, както и дъщерното й дружество в Ангола. Добрата банка ще получи 4.9 млрд. евро капиталова инжекция от португалския фонд за спасяване на банки (Portuguese Resolution Fund), който действа като дубльор за Европейския механизъм за стабилност (ESM). Съгласно новите европейски регулации подкрепата за португалската банка би трябвало да дойде от общоевропейския фонд, който ще се финансира директно от банките в държавите членки на ЕС, но той още не функционира и ще бъде нацяло завършен до 2018 година. За тази цел Португалия използва пари, които са останали от финансовата помощ от ЕС, получена през 2011 година. Лошата банка ще бъде затворена с течение на времето.


"Нищо няма да се промени за клиентите", заяви управителят на централната банка Карлуш Коща, който описва спасяването като най-добрия начин за защита на вложителите и гарантиране на финансовата стабилност на страната.


Не толкова оптимистична е


ситуацията при акционерите на португалската банка

които ще понесат сериозни загуби. Френската "Креди Агрикол", която беше един от най-големите акционери в Espirito Santo с дял от 14.6%, е била принудена да отпише активи за 708 млн. евро. Така печалбата на базирания в Париж кредитор е спаднала с 98% до 17 млн. евро за второто тримесечие на годината, спрямо 669 млн. евро през първото. Главният изпълнителен директор на "Креди Агрикол" Жан-Пол Шифле заяви, че банката е била подведена от семейството, с което се опитала да създаде истинско партньорство за изграждане на най-голямата частна структура в Португалия. Шифле се извини на инвеститорите и заяви, че възнамерява да започне съдебно дело срещу бившите мениджъри на банката.


Други големи акционери в Espirito Santo са частният британски инвеститор Silchester International Investors с дял от 4.7%, американският мениджър на активи BlackRock, който има 4.65% дял, Capital Group с 4.3% дял и Portugal Telecom, който има 2.1% дял.


 


Съгласно Директивата на ЕС за банковото възстановяване и преструктуриране ако една кредитна институция вече е обявена в процес на преструктуриране, надзорните органи имат правото да решат какви действия са необходими за оздравяването й, като те може да включват нейното продаване или сливане с друга финансова институция, разделяне на активите на "добри" и "лоши" или отписване на част от задълженията на банката. Освен това в текста е записано, че акционерите и притежателите на облигации трябва да понесат загуби, които се равняват на минимум 8% от общата стойност на задълженията или 20% от рисково претеглените активи.


Facebook logo
Бъдете с нас и във