Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Свалят цените на картовите транзакции

Маргрете Вестагер

Евросъюзът ще наложи ограничения на таксите върху транзакции с кредитни и дебитни карти. Това решиха представителите на държавите членки и парламентарната Комисия по икономически въпроси в Европейския парламент броени дни пред Нова година. Регулацията ще засегне т. нар. многостранни такси за обмен, които се удържат при транзакции между търговеца и банката на купувача. Таксите, които банките събират от търговците на дребно за обработка на картови разплащания, ще бъдат ограничени до 0.3% от стойността на сделката за кредитни карти. При плащанията с дебитни тя ще е седем евроцента, или 0.2% от стойността на транзакцията - в зависимост от това, коя стойност е по-малка. Таваните ще важат както за националните, така и за трансграничните преводи в ЕС за карти Visa и MasterCard. Предложението ще бъде гласувано от правителствата на държавите членки и от Европейския парламент до края на месец януари 2015-а.

Възможността да приемат картови плащания струва на европейските търговци към 13 млрд. евро всяка година, според изчисления на Европейската комисия. Близо 70% са за покриването на т. нар. обменни такси, които се дължат за обработване на транзакциите, извършени чрез ПОС устройства или през интернет. Търговците плащат такса на банковите институции за всяка операция с банкова карта и за да компенсират тези разходи, увеличават крайната цена на стоките и услугите, които предлагат. Но това е малко известно на повечето потребители.

Струва си да се спомене и за съществуването на едно несправедливо обстоятелство - държавите от Източна Европа плащат по-високи такси заради все още слабото навлизане на картовите разплащания, докато скандинавските страни и холандските потребители плащат най-ниски такси поради огромните обороти.

Според приетото решение страните членки ще имат право да понижат допълнително тавана на таксата на национално ниво. Ефектът на регулацията ще се усети най-силно в Германия, където средната стойност на таксата в момента възлиза на 1.8%, и в Полша – 1.6 процента.

"Законодателството е полезно за потребителите, за бизнеса и работи за доброто на Европа. Благодарение на него ще бъдат намалени цените и ще бъде увеличена прозрачността на разходите за потребителите. "Данъкът", наложен на бизнеса от страна на банките, ще бъде редуциран", заяви европейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Решението, взето след продължителна борба с компании за разплащания като Visa и MasterCard, ще прекъсне източник на милиарди евро приходи за европейските банки.

След като подобни регулации бяха въведени преди това в САЩ, Швейцария, Испания и Австралия, заваляха обжалвания. Банките скочиха, че подобно решение за Европа няма да доведе до очаквания ефект, понеже търговците ще прибират спестените средства, а разходите за потребителите ще си останат. MasterCard подаде жалба срещу Еврокомисията, след като Брюксел заключи, че междубанковите картови такси нарушават европейското законодателство в областта на конкуренцията, но загубиха делото.

Както казахме, търговците в Европа годишно плащат по 13 млрд. евро за управление на транзакциите. Общата сума на банковите такси за картови транзакции възлиза на над 1.9 трлн. евро. Пазарният дял на Visa е 41.6%, а на MasterCard - 48.9 процента.

Очаква се евродепутатите да приемат и нови мерки за подобряване на безопасността на онлайн плащанията, така че правилата да бъдат в синхрон с техническия напредък и развитието на пазарите. Потребителите на платежни услуги по интернет вече ще трябва да бъдат информирани за всички такси, които трябва да платят. Времето за изпълнение на операцията и валутните курсове, когато това е приложимо, също ще трябва да бъдат ясно посочени. В случаите на неразрешена платежна транзакция сумите ще трябва да бъдат възстановявани от доставчика на платежни услуги в рамките на 24 часа от момента, в който е забелязал или е бил уведомен за това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във