Банкеръ Daily

Финансов дневник

Създават регистър на банковите сметки

"Освен кредитен регистър у нас ще бъде създаден и регистър на банковите сметки", съобщи в интервю за в. "БАНКЕРЪ" подуправителят на БНБ, отговарящ за управление "Банково" Нина Стоянова. Той също трябва да бъде създаден в изпълнение на препоръките, съдържащи се в новата директива за предотвратяването на изпирането на пари.

В регистъра обаче няма да се дава информация кой какви парични наличности има в една или в друга банка. Там ще се съдържа информация, че дадено лице - било то гражданин, или фирма, има сметки в определени банки, обясни подуправителят на Централната банка. Тя уточни, че наличностите и движенията на парите по тях обаче няма да се разкриват.

Страната ни трябва да въведе и други европейски изисквания, свързани с плащанията. Става въпрос за европейска директива относно съпоставимостта на таксите по платежните сметки, прехвърлянето на платежни сметки и достъпа до платежни сметки за основни операции. Целта на тази директива е да се изградят единни изисквания в рамките на Европейския съюз, както и да бъдат улеснени потребителите на платежни услуги.

Стоянова обясни още, че до 18 септември 2016-а трябва да бъдат съставени списъци на най-ползваните услуги, свързани с платежни сметки, за които се събират такси на национално равнище.

"Със съдействието на Асоциацията на банките направихме предварителен списък на такива услуги, който вече е представен на Европейския банков орган и Европейската комисия. С цел да се подобри защитата на правата на потребителите на базата на този списък ще бъде изградена обща  информационна база данни - вероятно под формата на интернет сайт, в който всеки ще може да види и да сравнява таксите за най-често използваните  услуги", посочи подуправителят на БНБ. По думите й това ще позволи на потребителите да разполагат с повече информация при избора на обслужваща банка.

До края на годината се очаква да бъде приета и нова директива за платежните услуги, която ще трябва да бъде приложена и у нас съвсем скоро. Основното й значение е, че тя ще подобри правилата, регулиращи пазара на платежни услуги - отново с цел да се създаде по-добра защита на потребителите и да се повиши сигурността при плащанията чрез интернет, уточни Нина Стоянова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във