Банкеръ Daily

Финансов дневник

Създателят на криптовалутата Ethereum вече не е милиардер

Създателят на блокчейн-платформата Ethereum и едноименната криптовалута Виталик Бутерин обяви, че вече не е  милиардер. За това той написа в Twitter в коментар към публикации за основателя на компаниите SpaceX и Tesla Илон Мъска и за основателя на Amazon Джеф Безос в тази социална мрежа.

"Всъщност, аз вече не съм милиардер", пише в поста на Бутерин. При това създателят на Ethereum не е обяснил защо вече не е  такъв.

През април тази година Бутерин е получил гражданство в Черна гора. Според информация, той е  получил новия си паспорт по време на предишна визита в Черна гора, когато е участвал в конференция за блокчейн. За даването на гражданство на създателя на Ethereum, по данни на черногорското издание RTCG, са се застъпили премиерът на страната Здравко Кривокапич и министърът на финансите и социалната защита Милойко Спаич. Властите в Черна гора очакват, че Бутерин ще помогне да се развие в страната криптовалутната индустрия, като се привлекат инвестиции и се създадат нови високоплатени работни места.

Виталий Дмитриевич Бутерин, по-известен като Виталик Бутерин (Vitalik Buterin) е канадско-руски програмист, съосновател и бивш редактор списание Bitcoin Magazine, милиардер, съосновател на проекта Ethereum. За тази идея през 2014 година той печели наградата World Technology Award, изпреварвайки Марк Цукърбърг  и други претенденти. Той също така е спечелил грант в размер на 100 хил. доларо от Thel Felowship за развитие на проекта си.

Виталик Бутерин е роден в подмосковското градче Коломна през 1994 година, но е израснал в Канаде, в град Торонто, където се е преместил с родителите си, когато е бил на шест години.

През май миналата година стана известно, че той е "изгорил" 6.5 млрд. токени Shiba Inu, които е имал в своята сметка, каго ги е изпратил на несъществуващ адрес. Той е давал различни суми за различни благотворителни организации. 

"Изгаряне" на токени е унищожаване на определен брой токени, за да се намали броят им в обращение. Този метод се използва за борба с инфлацията и за повишаване стойността на криптовалутите. Всички операции по "изгаряне" на монети се записват в блокчейн като транзакция, което пък позволява да се удостовери унищожаването на монетите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във